Actual

Vine potopul peste România! Avertizări de cod portocaliu și galben

prognoza-meteo
Sursă foto: GdS

Ne confruntăm cu schimbări majore la nivelul țării. Meteorologii au emis avertizări care sunt destul de îngrijorătoare. România va fi luată cu asalt de furtuni, vijelii și averse torențiale. Vântul va fi extrem de puternic, iar rafalele de vânt vor avea o intensitate extrem de mare. Aceste schimbări de temperatură și de fenomene sunt extrem de bruște, având în vedere faptul că țara noastră s-a confruntat cu caniculă o perioadă lungă de timp.

Toamna începe să își facă simțită prezența din ultimele zile ale lunii august. Românii vor avea parte de o vreme caracterizată prin instabilitate atmosferică accentuată, care va aduce la nivelul țării cantități mari de apă și vânt puternic.

Cod galben și portocaliu de vreme rea

Ne confruntăm în această perioadă cu noi schimbări ale vremii. Temperaturile vor scădea, iar fenomenele meteorologice vor pune pe jar cetățenii și autoritățile, care sunt gata să intervină în caz de pericol. Experții au emis numeroase avertizări de vreme rea, care au în vizor mai multe zone ale teritoriului. Ploile și vijeliile se vor desfășura în aproape toată țara. Astfel, cetățenii trebui să fie pregătiți, pentru a face față acestor noi schimbări meteorologice. Un cod portocaliu este emis de meteorologi pentru 17 județe din cauza furtunilor, a grindinei și a ploilor puternice. Avertizarea meteo este în vigoare până miercuri seară.

Dar, avertizările meteorologilor nu se opresc aici. Un cod galben este în vigoare de miercuri, 30 august 2023, la ora 10.00 până joi, 31 august 2023, la ora 14.00, avertizând populația asupra unor perioade de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării. Astfel, ultimele zile de august vin cu noi provocări din punct de vedere al vremii. Persoanele care doreau să se bucure de ultimele zile de vară, vor fi nevoiți să stea în case, pentru a nu se expune vreunui pericol. Așadar, acest sfârșit de săptămână nu este prielnic pentru plimbări în aer liber sau alte activități ce se pot desfășura afara. Județele Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Covasna, Bacău, Vaslui, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Călărași și Ialomița, vor fi afectate total sau parțial de aceste fenomene și sunt vizate de avertizări.

Pentru ziua de astăzi, codul galben va veni cu diferite desfășurări ale vremii. Între orele 12 și 23 ale zilei de 30 august, vor fi perioade cu vreme extrem de instabilă în Moldova, în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei. Vor fi grindină, furtuni intense, ploi torențiale și vânt cu rafale de 70 – 80 km/h sau chiar mai mult în regiuni izolate. Cantitățile de precipitații vor fi de 35-40 l/mp la intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare și, în cazuri rare, de peste 50-60 l/mp. Aceste cantități mari de apă cresc riscul de formare a viiturilor sau inundațiilor la nivelul țării sau a unor bazine hidrografice importante.

Cod galben de furtuni

Ne vom confrunta în anumite regiuni ale țării și cu un cod portocaliu de vreme rea, care va afecta multe persoane. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cea mai mare parte a țării vor fi perioade de instabilitate atmosferică între 30 august, ora 10.00 și 31 august, ora 2.00.

Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55-65 km/h) și sporadic descărcări electrice și grindină. Cantitățile de precipitații vor fi de 25-30 l/mp la intervale scurte de timp sau prin acumulare și, în cazuri rare, de peste 40 l/mp, conform G4Media .