Social

Virgil Popescu despre majorarea tarifului la energie electrică. „Aceste preţuri mi se par a fi artificial mărite”

Virgil Popescu despre majorarea tarifului la energie electrică. „Aceste preţuri mi se par a fi artificial mărite”

Asociaţia Energia Inteligentă susţine că românii vor plăti cu pănă la 26 de procente mai mult pentru factura la curent de la 1 ianuarie 2021 o dată cu liberalizarea pieţei de energie electrică.

Reacția ministrului Energiei

Mininistrul Energiei Virgil Popescu afirmă că a discutat cu Consiliul Concurenţei să verifice cum au fost stabilite preţurile la energie electrică de la 1 ianuarie, când toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal, anunță news.ro.

„De la 1 ianuarie, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială.

Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%. Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite”, afirmă ministrul.

Popescu precizează că „poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă”.

Piaţa de energie va fi liberalizată de la 1 ianuarie, iar clienţii care nu semnează contract cu un furnizor concurenţial vor fi alimentaţi în continuare de actualul furnizor, însă nu la un preţ pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanţă.

Liberalizarea este valabilă pentru toţi consumatorii de electricitate, indiferent de compania care îi alimentează, astfel că trebuie selectată fie o ofertă de pe piaţa concurenţială (a aceluiaşi furnizor sau a altui furnizor), fie nu este făcută nicio schimbare şi va fi plătit preţul universal.