Info Actual

Info Actual > Economic > Vladimir Putin a primit o lovitură sub centură. Nu se aștepta
Economic

Vladimir Putin a primit o lovitură sub centură. Nu se aștepta

Vladimir Putin a primit o lovitură sub centură. Nu se aștepta

Vladimir Putin a primit o lovitură sub centură. Parlamentul European i-a dat lovitura de grație. Parlamentul European cere să oprească finalizarea gazoductului Alexei Navalnîi, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, ca din cauza arestării opozantului Alexei Navalnîi, informează Reuters, citat de evz.ro.

În această situație, europarlamentarii urmează să adopte, în curând, o rezoluție care va cere Uniunii Europene să oprească finalizarea uriașului proiect Nord Stream2. Rezoluția vine ca un răspuns după ce disidentul Alexei Navalnîi a fost trimis după gratii la sfârşitul săptămânii trecute în Rusia.

Alexei Navalnîi, arestat în Rusia

Navalnîi a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Gazoductul Nord Stream 2, criticat de americani, urmează să transporte în Germania gaze naturale din Rusia, via Marea Baltică.

Rezoluția, care este aşteptată să fie adoptată, care cere blocului comunitar să revizuiască relaţiile cu Rusia în urma arestării lui Navalnîi.

Conform unei variante preliminare a acestei rezoluţii, consultate de Reuters, Parlamentul European vrea oprirea imediată a lucrărilor de construcţie la conducta Nord Stream 2.

„UE trebuie să oprească imediat Nord Stream 2”

„Parlamentul European cere UE şi statelor membre să revizuiască cooperarea cu Rusia în diferite domenii de politică externă şi cu privire la proiecte precum Nord Stream 2, a cărui finalizare UE trebuie să o oprească imediat”, se arată în documentul consultat de Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari. Stoparea acestui proiect ar fi o lovitură finală pentru Putin.

Este finanțat pe jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an. Astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Proiectul este finalizat în proporţie de 90%

1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi. Dar proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect.

Americanii fac mari presiuni să-și impună propriul gaz lichefiat pe teritoriul European.

Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente.

Proiectul este finalizat în proporţie de 90%. Doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămâne să fie terminată.