Actual

Vor fi introduse teste anti-drog în școli. Măsuri anunțate de autorități

Elevi liceu Sursa foto GdS
Sursa foto GdS

Consumul de droguri este un obicei extrem de periculos care poate duce la probleme grave de sănătate. Drogurile pot da dependență și pot distruge viața unei persoane. Această problemă a drogurilor a ajuns să fie foarte răspândită la nivelul țării noastre. Un semnal de alarmă este faptul că tinerii încep consumul acestor substanțe de la vârste fragede.

Din dorința de a fi popular sau de a te simți matur, poate chiar influențat de anturaj sau din curiozitate, tinerii ajung să consume aceste substanțe interzise. Fără să își conștientizeze ajung să devină dependenți, luptându-se cu această condiție toată viața.

Teste antidrog în școli

Consumul de droguri poate pune în pericol viața oamenilor, atât a celui care alege să folosească aceste substanțe, cât și a celor din jur. Un om aflat sub influența drogurilor poate avea un comportament diferit, necontrolabil, ducând astfel la anumite gesturi sau acțiuni care pot răni sau chiar cauza decesul unor persoane. Există un număr foarte mare de accidente rutiere cauzate de tineri șoferi care au consumat substanțe interzise înainte de a se urca la volan. În acest sens, aceștia pun viața altor oameni în pericol. Multe astfel de incidente s-au finalizat cu decesul unor persoane. Deși școala ar trebui să fie un mediu în care cei mici sunt educați și formați, există și foarte multe riscuri.

Mulți tineri ajung să consume droguri devreme, fiind încă pe băncile școlii. Acest lucru este extrem de îngrijorător și oficialii au luat decizia de a impune anumite măsuri. În urma ultimei tragedii întâmplate în stațiunea 2 mai, care s-a finalizat cu moartea a doi tineri în urma unui accident cu un șofer care consumase droguri, autoritățile au ajuns la concluzia că sunt necesare niște măsuri mai stricte. Totul începe din școală, iar o adicție de acest gen descoperită la timp, poate salva viața acelei persoane. Astfel, testele de depistare a drogurilor ar putea fi folosite în școli în acest an. Profesorii care cred că un elev ar putea consuma droguri ar putea solicita un test de acest gen de la medicul școlii.

Consumul de droguri în școli și în jurul școlilor a atins proporții înspăimântătoare, iar elevi cu vârsta de doar 10 ani devin consumatori de droguri. Din acest motiv, autoritățile se străduiesc să găsească răspunsuri și soluții până la începutul noului an școlar. Astăzi, după prânz, la sediul prefecturii va avea loc o întâlnire cu reprezentanți ai mai multor organizații importante, precum Agenției Naționale Antidrog și Federația Părinților, dar și oficiali ai ministerelor Sănătății, Educației, Afacerilor Interne. Toți acești reprezentanți vor fi factori de decizie cu privire la  posibilitatea de a introduce testele antidrog în școli, pentru elevii care ar putea face abuz de droguri.

Părinții se opun acestei măsuri

În special, oficialii recomandă ca testele de depistare a drogurilor să fie disponibile în cabinetele medicale școlare, astfel încât elevii care sunt suspectați de un profesor că se află sub influența substanțelor interzise să fie testați. Cu toate acestea, nu este clar cum se va realiza acest lucru, deoarece părinții și-au exprimat deja opoziția față de o astfel de decizie.

Pe de altă parte, există și elevi de liceu, care au depășit vârsta de 18 ani, și poate apărea scenariul în care aceștia să refuze sau să se opună testării. Acesta este subiectul dezbaterilor. Ce se va întâmpla în această situație este încă incert, conform Antena 3 .