Actual

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, solicită consolidarea unui Front Global împotriva Drogurilor și a Criminalității Organizate

ziare.com
sursa foto: arhiva companiei

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat miercuri, în urma sesiunii ONU privind problema drogurilor, importanța construirii unui Front Global împotriva drogurilor și a crimei organizate. Acesta a accentuat necesitatea unui efort colectiv pentru abordarea acestor probleme la nivel mondial.

„Am participat, alături de peste 100 de reprezentanţi la cel mai înalt nivel din statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, la o importantă Conferinţă ONU privind combaterea drogurilor, mai exact la lucrările segmentului ministerial al celei de a 67-a sesiuni a Comisiei ONU privind stupefiantele. Importanţa acestui eveniment a fost marcată şi de prezenţa secretarului de stat american Anthony Blinken. Acesta a susţinut un discurs istoric privind combaterea drogurilor la nivel global”, a spus Predoiu.

Continuă lupta împotriva drogurilor

Predoiu a fost prezent în plenul conferinței și la masa rotundă menționată anterior, susținând două discursuri în care și-a expus viziunea asupra necesității acțiunilor la nivel global pentru combaterea drogurilor. De asemenea, a evidențiat eforturile depuse de România în lupta împotriva acestui flagel și a crimei organizate.

„Este un moment în care trebuie construit un Front Global contra drogurilor şi a crimei organizate. Discutăm de un fenomen care s-a transformat în industrie globală. O industrie a degradării umane şi a morţii. Un atac la adresa întregii umanităţi. Această industrie diabolică a cuprins în ghearele sale sute de milioane de oameni. Stoarce economiile statelor naţionale de zeci de miliarde de euro anual”, a mai spus Predoiu.

El a subliniat că această „industrie diabolică” afectează tinerele generații și subminează capacitatea acestora de a-și asuma propriul destin, atât la nivel individual, cât și colectiv, la scară globală.

„Din păcate, şi ţara noastră este supusă acestui atac revărsat pe toate palierele de către industria crimei organizate şi a drogurilor. În România, numărul consumatorilor este deja ridicat. Începerea consumului se face de la vârste din ce în ce mai fragede, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare”, a mai declarat ministrul de Interne.

România alocă resurse importante

Predoiu a menționat că România a alocat resurse suplimentare în eforturile de combatere a drogurilor. Mai mult, a inițiat discuții la nivel internațional cu țări precum SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Austria, Germania și Turcia. Aceste discuții au implicat miniștri, șefi de agenții, ambasadori și șefi de poliție. Scopul este acela de a intensifica cooperarea între Poliția Română și alte forțe de poliție naționale în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.

„Succesul acestui Front Global contra drogurilor şi a crimei organizate depinde de cooperarea statelor. Depinde de cooperarea poliţienească internaţională şi de partajarea de informaţii cu caracter poliţienesc privind traficul de droguri şi crima organizată”, a afirmat Predoiu.

Ministrul a lansat prin intermediul MAI Planul de Acțiune Național Cadru pentru siguranța în școli. Acest plan a fost aprobat de toate cele șapte ministere responsabile ale Guvernului României. De asemenea, s-au înființat Grupuri de Acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar. Grupurile sunt alcătuite dintr-un reprezentant al MAI, asociațiile părinților, elevii și un reprezentant al școlii respective, scrie Agerpres.