Social

Vouchere de Crăciun! Guvernul acordă 250 de lei înainte de sărbători

masa de crăciun, sursa foto agrointel.ro
sursa foto arhiva personala

Într-un gest de generozitate  guvernul român va acorda vouchere de Crăciun. Este vorba despre tichete cu o valoare de 250 de lei unui segment specific de populație.

Beneficiarii acestor ajutoare speciale sunt pensionarii și persoanele cu venituri nete lunare care nu depășesc suma de 1.700 de lei.

Vouchere de Crăciun

Acest grup demografic va beneficia de șase vouchere distincte, fiecare având o valoare de 250 de lei. Distribuția acestor vouchere s-a desfășurat pe parcursul anului, cu tranșa din luna decembrie reprezentând ultima alocare pentru anul în curs.

Această inițiativă urmărește să contribuie la bucuria sărbătorilor pentru cei care se confruntă cu constrângerile financiare. Astfel, aceștia pot să achiziționeze produse alimentare de sărbătoare și să se bucure de mese festive.

Banii sunt destinați următoarelor categorii de persoane:

– pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

– copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile care au cel puțin doi copii în întreținere. Și ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social

– cetățenii fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Programul Sprijin pentru România

”Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.

Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat  că programul „Sprijin pentru România” va continua și în anul 2024.

„În plus, în urma negocierilor purtate anterior de ministrul Boloș, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor, inclusiv din 2024 înainte,” a declarat Marcel Ciolacu în august 2023, potrivit RTV.