Lifestyle

Vreme apocalitică! După secetă vine grindina, măsuri luate de autoritățile locale

Vreme apocalitică! După secetă vine grindina, măsuri luate de autoritățile locale

Vreme apocalitică! După secetă vine grindina, măsuri luate de autoritățile locale.  În ultima săptămână, vremea s-a schimbat radical, 365 de rachete antigrindină au fost lansate din: Prahova, Oltenia și Timiș pentru a proteja culturile agricole.

Din păcate, însă, infrastructura nu acoperă tot teritoriul țării. Grindina a produs anul acesta pagube însemnate în județele: Dâmbovița, Argeș, Alba, Maramureș și Dolj.

 

Vreme apocalitică! După secetă vine grindina

În județul Vâlcea, de exemplu, aproape 1100 de hectare de teren din diferite localități au fost afectate în cursul săptămânii trecute, iar autoritățile locale caută soluții pentru extinderea sistemelor antigrindină. Cele mai afectate au fost culturile de porumb și de grâu şi cum în Vâlcea nu există decât patru sisteme antigrindină. Conducerea Consiliului Județean Vâlcea speră într-un ajutor din partea Ministerului Agriculturii.

Constantin Rădulescu, preşedinte: ”Am solicitat domnului ministru al agriculturii să găsească soluții cât de repede să extindem sistemul antigrindină în județul Vâlcea. Sunt câteva posturi de instalații antigrindină în județ, însă e nevoie să le extindem.”

În România, intervențiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anii 2000. Acestea sunt gestionate prin intermediul autorității pentru administrarea Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.