Diverse

Vremea a schimbat foaia definitiv. Vine iarna cu adevărat

Vremea a schimbat foaia definitiv. Vine iarna cu adevărat

Dacă până acum am avut temperaturi la care nu ne-am fi gândit niciodată, vine iarna în adevăratul sens al cuvântului. Iată ce ne așteaptă.

Potrivit specialiștilor, vom avea temperaturi de la  -2 grade în nordul Moldovei până spre 4…5 grade în sud, sud-est. Scad și minimele nopților, care vor fi cuprinse între -8…-6 grade în depresiuni până la 0 grade pe litoral.

Cât privește regimul pluviometric, în primele zile vor fi precipitații slabe, dar se va instala poleiul, urmând să apară și precipitațiile pe arii extinse, de la ploaie, lapoviță și ninsoare.

Câteva zile de ninsori în Banat

S-a terminat cu vremea bună pentru Banat, iar meteorologii spun că spre sfârșitul lunii vor fi temperaturi între 1-3 grade ziua și -2 grade noaptea. La începutul lunii februarie însă, e posibil ca temperaturile să mai urce puțin.

Precipitațiile vor fi temporare, la început ploi și lapoviță, dar între 27 ianuarie – 1 februarie vor predomina ninsorile. Răcire accentuată va fi și în Crișana, iar valorile vor ajunge la regimul termic apropiat de cel normal, cu maxime de 0…3 grade și minime de -5…-2 grade.

Și în acest caz, după 1 februarie, e posibil ca valorile diurne să crească ușor. Precipitațiile sub formă de ninsoare e posibil să crească după 28 ianuarie, dar vor fi și ploi, lapoviță și burniță.

Nopți geroase în Transilvania

Pentru locuitorii din Transilvania, regimul climatologic se va schimba din 25 ianuarie, vremea fiind în răcire, astfel că temperaturile diurne se vor situa între -2 și 3 grade, iar minimele nopților vor fi de -7…-4 grade, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie.

Crește posibilitatea apariției ninsorilor după 28 ianuarie. Temperaturi scăzute se anunță și în Maramureș cu maxime de 0-4 grade și minime de până la -6 grade, temporar chiar mai coborâte. După 29 ianuarie probabilitatea apariției ninsorilor va fi mai ridicată.

În răcire semnificativă va fi vremea și în Moldova, temperaturile situându-se zua între -1-3 grade, iar în timpul nopților chiar și de -6 grade, în medie regională. După data de 28 ianuarie, temporar vor precipitații locale, predominant sub formă de ninsoare.

Prognoza meteo pentru Dobrogea 

În Dobrogea, vremea se va răci la fel de mult, dar vor fi și zile în care temperaturile vor oscila câteva zile. Maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1 și 4 grade, iar minimele nocturne între -4 și 0 grade, mai mici la finalul lunii.

Dobrogenii vor avea parte de precipitații, mai ales burniță și se va depune poleiul, apoi va veni și lapovița, iar între 27-29 ianuarie se va instala ninsoarea. Maxime între 1-4 grade vor fi în Munteania, dar după 30 ianuarie acestea vor scădea.

După data de 2 februarie este estimată o creștere a temperaturilor diurne. În ceea ce privește regimul pluviometric, precipitațiile pe arii extinse, ninsori, lapoviță și ploaie va fi ridicată în perioada 27-29 ianuarie.

Cum va fi vremea în Oltenia

Începând din 24 ianuarie, vremea se va răci accentuat în Oltenia, iar temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, cu maxime diurne între 1 și 4 grade, iar minimele nocturne în medie între -3 și -1 grad.

E posibil să ningă între 27-28 ianuarie. La munte vor fi maxime diurne de -5 și 0 grade și minime nocturne de -9 și -5 grade. Din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele și e posibil ca zăpada să cadă timp de doi săptămâni.