Diverse

Yucatan, locul unde celebrul meteorit Chicxulub a exterminat dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani

Yucatan, locul unde celebrul meteorit Chicxulub a exterminat dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani
astronomy.com/sci.news

Adânc sub straturile de calcar de pe Peninsula Yucatán și platforma continentală se află Chicxulub, cel mai bine conservat crater de impact mare de pe Pământ. A fost creat de un asteroid care a lovit planeta în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani și a distrus 75% din viața de pe Pământ, inclusiv toți dinozaurii non-aviari.

Asteroidul Chicxulub a lovit regiunea, cunoscută azi drept Peninsula Yucatan.

FOTO jsg.utexas.edu

La momentul respectiv, emisfera nordică a Pământului a primit o lovitură letală pentru biosferă. Impactul a fost de așa natură, încât aproximativ 75% din speciile de plante și animale de pe planetă au dispărut.

Pentru totdeauna, asteroidul Chicxulub, cu un diametru de aproximativ 14 kilometri, a schimbat cursul natural al vieții pe suprafața Pământului, punând capăt domniei dinozaurilor.

Chicxulub, în limba mayașă, înseamnă „coada diavolului”, potrivit Lunar and Planetray Institute.

Potrivit estimărilor NASA, după impact, Chicxulub a lăsat un crater cu diametrul de 180 de kilometri și adâncimea de 900 de metri.

Însă, cel mai ciudat este faptul că din această piatră cosmică nu s-a păstrat nimic. În urma impactului a rămas doar gaura pe care a lăsat-o în Peninsula Yucatan, în sudul Mexicului. În plus, acest crater a scăpat decenii la rând de tehnologia agențiilor spațiale, fiind perfect ascuns sub sedimente și roci.

Chicxulub a determinat schimbări climatice

Asteroidul “Coada diavolului” a exterminat mai mult decât speciile de dinozauri care au dominat Pământul. Chicxulub a determinat o serie de schimbări climatice care au fost de o asemenea amploare, încât puține plante, flori și ciuperci au fost capabile să se adapteze la mediul înconjurător. Același lucru a fost valabil și pentru insectele preistorice.

Abia în anul 1980 oamenii de știință Luis și Walter Alvarez au emis ipoteza că, din cauza impactului acestui asteroid masiv, o mare parte din fauna Pământului a cedat în fața unor condiții meteorologice neregulate.

Începând de atunci, au fost adunate mai multe dovezi care să susțină această posibilitate. Recent, o echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea Uppsala din Suedia, a analizat rămășițele fosile ale unor pești preistorici.

Se pare că toți au murit la 60 de minute după impactul care, potrivit studiului, a avut loc chiar în timpul primăverii în emisfera nordică (și toamna în emisfera sudică).

 Dar unde a dispărut asteroidul Chicxulub

În prezent, nu se mai poate vedea nimic din asteroidul Chicxulub. Dar, potrivit NASA, „craterul de impact a lăsat la suprafață indicii subtile ale existenței sale”.

Gary Kinsland, profesor de geologie la Universitatea Louisiana din Lafayette, a explicat fenomenul în modu următor:

„Dacă puneți un bol pe pat, iar apoi trageți cearșafurile și păturile peste el, singurul lucru pe care este probabil să îl vedeți din bol este o depresiune subtilă. Același lucru este valabil și pentru craterul Chicxulub”.

Totuși, mare parte din ceea ce s-a întâmplat cu Chicxulub este încă un mister.

În acest context, Kevin Pope, cercetător la NASA, a declarat: „Nu știm cum anume a cauzat disparițiile în masă. Credem că impactul a fost cauza, dar nu știm cu exactitate care a fost mecanismul morții”.

În ciuda celor întâmplate, devastarea suferită de dinozauri în urmă cu 66 de milioane de ani a fost benefică pentru populațiile umane, care s-au stabilit în Yucatan mult timp după aceea. Prin urmare, oamenii ar fi trebuit să se confrunte cu fiare preistorice, o bătălie pe care, cel mai probabil, nu ar fi câștigat-o, citează incredibila.ro