Actual

1.500 de tineri români vor călători gratuit, la vară, cu trenul, prin Europa

tineri antreprenori 1
Foto: capital.ro

Mai precis, este vorba despre 1.467 de tineri în vârstă de 18 ani. Ei sunt câştigătorii pentru România ai permiselor oferite de Uniunea Europenă în cadrul iniţiativei Discover EU.

În jos s-au pus peste 35.000 de bilete disponibile în total, în acest an s-au înscris mai bine de 145.000 de tineri din toate statele membre, dar şi din ţări din afara Uniunii, dar care participă la programul ERASMUS PLUS, precum Islanda, Norvegia, Serbia sau Turcia.

Grupuri mici

Candidații selecționați vor călători individual sau în grup de maximum cinci persoane între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024 cu trenul, dar se prevăd excepții astfel încât tinerii care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate să poată participa la rândul lor.

Această rundă de înscrieri face parte din programul Erasmus+ și a cunoscut un interes mai susținut deoarece 2022 a fost Anul european al tineretului. În cadrul acestei runde s-au acceptat înscrieri din rândul tinerilor cetățeni, născuți între 1 iulie 2004 și 30 iunie 2005, din statele membre ale UE, precum și din țările asociate Erasmus + (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia).

Tinerilor participanți li s-au oferit încă și mai multe ocazii de a întări dimensiunea educativă a acțiunii, cum ar fi reuniuni informative înainte de plecare sau întâlniri DiscoverEU în toată Europa.

Despre DiscoverEU

„Programul DiscoverEU a fost lansat în urmă cu cinci ani, înregistrând de atunci peste un milion de înscrieri în rândul tinerilor dornici să participe. Acest număr impresionant de înscrieri evidențiază că tinerii noștri sunt interesați să cunoască alte culturi și să interacționeze unii cu alții. Știu și că tinerii țin foarte mult să edifice un viitor durabil, incluziv și frumos. De aceea, am publicat itinerariile noului Bauhaus european: am convingerea că explorarea acestor orașe inovatoare și vizionare va fi o sursă de inspirație durabilă. Le urez tuturor participanților numai bine și să se distreze de minune în călătoria lor DiscoverEU”, a transmis comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Discover EU a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Din 2018, aproape 916 000 de candidați s-au înscris pentru cele 212 700 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Peste două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. De asemenea, ei sunt încurajați să contacteze alți călători participanți la inițiativă prin intermediul grupului online oficial #DiscoverEU Official, pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și durabil.