Actual

De azi se pot folosi cardurile de energie. Unii români au fost excluși de pe lista beneficiarilor

Card de energie Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

De astăzi, 20 februarie 2023, românii pot folosi cardurile de energie pentru plata facturilor. Totuși, de menționat, este și faptul că, de pe lista beneficiarilor, au fost eliminați aproape jumătate de milion de români.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus de ce au fost excluse anumite persoane și ce măsuri vor fi luate în acest sens.

„Toți cei care au avut o situație locatară clară au primit cardurile, iar de luni începe plata. Sunt și persoane care au fost excluse din lista de beneficiari, pentru că trăiesc împreună cu locatari care depășesc nivelul mediu de venit de 2.000 de lei. Cei care nu au o situație locatară clară au trecut printr-o etapă de verificare, pe care sper că o vom finaliza până la sfârșitul lunii februarie, astfel încât să distribuim toate cardurile de energie. Avem bugetul asigurat, iar plățile se pot face începând de luni, 20 februarie. Oamenii au la dispoziție trei variante pentru plata facturilor, anume la oficiul poștal, la poștaș sau prin plata electronică”, a transmis acesta, conform antena3.ro.

Inițial au fost 2.800.000 de persoane care ar fi trebuit s primească cardurile, însă aproximativ 500.000 de persoane au fost declarate respinse.

Cum pot fi achitate facturile cu cardurile de energie

Ministrul a vorbit și despre modalitatea prin care oamenii pot folosi cardurile de energie în anumite zone.

„Poștașul va avea cu el factura fiscală, chitanța și dovada serviciilor de mandat poștal și le va completa de mână. Când se va întoarce la oficiul poștal, acesta va introduce datele notate în sistemul informatic”, a spus acesta.

Plățile de către români vor putea fi făcute în trei moduri: direct la oficiul poștal, la domiciliu prin intermediul poștașului sau prin intermediul aplicației online. Acest ajutor se acord în două tranșe, fiecare în valoare de câte 700 de lei. O tranșă a fost livrată în luna februarie, iar următoarea va fi livrată în septembrie.

Poșta Română, măsuri pentru a evita aglomerația

Pentru a evita aglomerația la Poșta Română pentru plata facturilor la energie, directorul companiei, Valentin Ștefan, a spus că românii nu ar trebui să se îngrămădească la cozi deoarece acești bani pot fi folosiți până în luna iulie.

De asemenea, acesta a transmis faptul că dacă va fi nevoie timpul de lucru va fi prelungit. Există și oficii poștale, în care au fost create ghișee speciale pentru plata acestor facturi.

„Ne facem griji din punctul acesta de vedere (eventuale cozi la oficiile poștale – n.r.), este singurul lucru pe care nu îl putem controla. Nu știm dacă se trezesc, de exemplu, 200 de beneficiari care toți să vină luni la prânz. Va exista clar coadă acolo. Va fi un lucru neplăcut pe care încercăm să-l evităm. Oamenii să înțeleagă că pot folosi aceste carduri până la sfârșitul lunii iunie și dacă văd că este coadă la oficiul poștal să vină fie mai târziu, fie a doua zi. În funcție de fluxul de clienți, am luat în calcul inclusiv prelungirea programului de lucru atât în timpul săptămânii, cât și sâmbăta și duminica. Nu am vrea să luăm o decizie acum, pentru că încă nu știm cum o să fie luni, marți. Dar, acesta este încă un apel la calm că dacă vedem că e nevoie de mai mult timp, vom aloca mai mult timp”, a spus acesta.