Actual

Exclusiv! Ion Cristoiu, despre problema de la canalul Bâstroe: „Toate aceste lucruri s-au făcut cu aprobarea autorităților române”

Ion Cristoiu Sursa foto: Captură de ecran Podcast Hai România
Sursa foto: Captură de ecran Podcast Hai România

Ion Cristoiu a fost prezent în cadrul podcastului lui Ionuț Cristache, „Cristache și Cristoiu”, de pe pagina de YouTube Hai România. În aceste zile scandalul de la canalul Bâstroe este principalul subiect de discuție din presa românească. Ucrainenii au adâncit canalul pentru a permite navelor de dimensiuni mai mari să traverseze.

Ion Cristoiu a spus că această situație este una extrem de gravă, mai ales că autoritățile române și-au dat acordul.

„Toate aceste lucruri s-au făcut cu aprobarea autorităților române. Ei nu s-au așteptat să ia amploare și a luat amploare pentru că le-au scăpat PSD-iștii, dacă Grindeanu intra și el în piesă, pentru că acum e și mai violent. E o încercare a PNL de a bălmăji. Se va da narativul să ne sacrificăm pentru Ucraina”, a declarat acesta în timpul podcastului.

Execută ceea ce li se cere 

Se pare că această ideea a venit după ce Rusia a cucerit porturile din Ucraina. Se pare la liderii de la Kiev au cerut Uniunii Europene și oficialilor de la Washington posibilitatea ca acest canal și o parte din brațul Chilia să devină un canal prin care Ucraina să transporte nave de mare tonaj.

„După cucerirea de către Rusia a porturilor maritime, Ucraina a cerut UE și stăpânilor de la Washington posibilitatea ca acest canal Bâstroe și o parte din Chilia să devină un canal prin care Ucraina să transporte nave de mare tonaj inclusiv militare pentru că Ucraina are un singur port Odessa și atunci se va face un port la Bâstroe. Pe acest canal la 3,5 nu poți să mergi decât cu vase mici. Pe celelalte canale, la noi, nu poți să mergi decât cu vase mici. Ca Ucraina să transporte până la Munchen ceva ea trebuie ori să o ia pe canalul acesta sau să-l ducă prin Dardanele sau să-l ducă de la Odessa la Constanța. Atunci au primit acord de la UE să transforme acest canal, care oricum era dăunător pentru Deltei Dunării, într-o cale navigabilă în așa fel încât ei să poată să trimită în Occident nave uriașe de minereuri fără să mai facă acele ocolișuri”, a spus Ion Cristoiu.

Lărgirea canalului, probleme pentru Deltă

Acest lucru va avea un efect extrem de mare și negativ pentru Delta Dunării, Cristoiu explicând de ce: „În momentul în care tu adâncești acest canal, dar nu de întreținere ci conștient pentru a-l transforma într-un nou braț, al patrulea braț al Dunării pe teritoriul lor și care se transformă într-un braț navigabil, în acel moment apa din Deltă se duce acolo. Această măsură nu este o șmecherie a ucrainenilor. Acel text exprimă punctul de vedere, respiră de mândrie. Ei își fac un subiect de mândrie”

Se pare că această lărgire a canalului Bâstroe este un sacrificiu pentru Ucraina, și conform lui Ion Cristoiu, nu va fi ultimul: „Mesajul dat de pădure în dimineața asta: „Ucraina se sacrifică pentru noi, putem și noi să ne sacrificăm pentru ea.  Ăia vor adânci canalul ăla. E o chestiune de siguranță națională. Merită să ne sacrificăm Delta. La câte sacrificii o să facem noi. Proști să fie ucrainenii să nu profite”.