Actual Economic

100.000 de autovehicule vechi scoase din uz prin programul Rabla în 2022, dublu faţă de 2021

rabla

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că prin intermediul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus România a reuşit să scoată din circulaţie, în anul 2022, 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani. El arată că, în anii care vor urma, bugetul programului Rabla Clasic va scădea, în beneficiul celui care încurajează cumpărarea de autoturisme electrice, în contextul în care în anul 2035 Comisia Europeană şi-a propus să înceteze vânzarea de autoturisme cu combustie internă.

100.000 de autovehicule vechi scoase din uz pron programul rabla în 2022, dublu faţă de 2021

”Regândim programul Rabla pentru autoturisme, pentru a facilita decontarea mai rapidă pentru dealerii auto, pentru că au fost întârzieri anul trecut şi trebuie să lucrăm şi la acest capitol. Dar trebuie să mergem mai departe cu creşterea bugetului pentru maşinile electrice, reducerea treptată pentru cele clasice, pentru că în 2035 Uniunea Europeană a decis să fie oprită punerea pe piaţă a maşinilor noi cu motoare clasice, de ardere internă”, a afirmat Tancos Barna, luni seară, într-o emisiune la TVR Info.

El a subliniat că în anul 2022 numărul maşinilor mai vechi de opt ani scoase din circulaţie prin implementarea acestor programe a fost de 100.000, dublu faţă de anul anterior.

Ministerul Mediului şi-a propus casarea în 2023 a altor 150-200.000 de maşini vechi

În cursul anului 2023, cu sprijinul programului Rabla local, Ministerul Mediului şi-a propus casarea altor 150-200.000 de maşini vechi.

Tanczos Barna vrea un program ”Rabla” pentru încurajarea cumpărării de autovehicule electrice de către companiile care deţin flote de maşini

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat şi intenţia autorităţilor de a implementa un program de tipul ”Rabla” pentru autoturisme electrice care să se adreseze agenţilor economici care vor să îşi înnoiască parcurile auto.

”Vom majora bugetul cu cel puţin 15% la maşinile electrice şi vom lansa şi un program de flote comerciale, prin care vom ajuta şi companiile private să beneficieze de un sprijin mai mare de 200.000 de euro pentru maşinile electrice. Acest program trebuie să treacă şi prin Consiliul Concurenţei, prima dată vom notifica Consiliul Concurenţei pentru o chemă de ajutor de stat, dar şi acolo vom avea un program mai ambiţios de a susţine inclusiv companiile private”, a afirmat, la TVR Info, luni seară, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a menţionat că printre firmele care pot beneficia de program sunt cele de taximetrie sau de distribuţie.

Tanczos s-a declarat bucuros că începe să crească numărul maşinilor electrice, în Capitală, dar şi în ţară, inclusiv în mediul rural, autoturisme folosite pentru navetă pe distanţe scurte.

În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice, Tanczos Barna a spus că este nevoie de acest lucru, anunţând că sunt contracte semnate de Administraţia Fondului pentru Mediu cu peste 1.000 de primării pentru realizarea de staţii de încărcare, iar Ministerul Dezvoltării va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare.

”Sunt convins că în doi-trei ani de zile infrastructura va fi mult, mult mai bine dezvoltată decât până acum”, a adăugat ministrul.

El a subliniat că România este ”foarte departe” de a opri finanţarea pentru achiziţionarea de maşini electrice.