Actual International

11 morți și 15 răniți în atacul asupra unei baze de antrenament rusești. Se acuză un act terorist

11 morți și 15 răniți în atacul asupra unei baze de antrenament rusești. Se acuză un act terorist
Zdg.md

O imagine terifiantă. Cel puțin 11 ruși au murit și 15 au fost răniți într-un atac asupra unei tabere de antrenament militar în regiunea rusă Bélgorod, la granița cu Ucraina. Atacul a avut loc sâmbătă, 15 octombrie 2022.

11 morți și 15 răniți în atacul asupra unei baze de antrenament rusești

Potrivit Ministerului rus al Apărării, 11 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite. Naționalitatea celor doi atacatori a fost confirmată ca fiind cetățeni ai țărilor CSI. Incidentul a avut loc în regiunea de sud-vest a Belgorod se învecinează cu Ucraina.

Autoritățile ruse susțin că doi cetățeni “dintr-o țară CSI” (fosta URSS) au deschis focul asupra “voluntarilor”. Potrivit ISW, o altercație a izbucnit între recruții ruși iar aceștia s-au împușcat între ei.

Comunitatea Statelor Independente (sau CSI) este o organizație interguvernamentală formată din națiuni post-sovietice din întreaga Eurasie, care promovează cooperarea între statele membre în domeniul economic, militar și politic. Organizația nu se deosebește de Commonwealth și include țări precum Belarus, Kazahstan și Kazahstan.

Ucraina nu mai face parte din CSI, iar atacatorii nu sunt deci ucraineni. ISW susține, dar fără a preciza sursa, că sâmbătă dimineață a izbucnit o altercație între recruții mobilizați la această bază, iar aceasta a degenerat într-un schimb de focuri între noi recruți și militari mai vechi.

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul de știri RND, atacatorii au deschis focul chiar în timpul unui exercițiu militar. Nu a fost confirmat oficial, dar se crede că cei uciși erau rezerviști înscriși recent, în cadrul planurilor de mobilizare ale lui Putin.

Ministerul rus al Apărării a numit incidentul ca fiind un atentat terorist, scrie presa internațională.

„În cursul desfăşurării unui antrenament de tir cu persoane care s-au oferit voluntari pentru a participa la operaţiunea militară specială (în Ucraina), teroriştii au deschis focul cu arme automate asupra membrilor unităţii. În schimbul de focuri, 11 persoane au fost rănite mortal.

Alte 15 au suferit răni de diferite grade de severitate şi au fost transportate în unităţi medicale unde primesc îngrijirile necesare”, a transmis în comunicatul său Ministerul Apărării al Rusiei. Potrivit ministerului, „cei doi terorişti au fost împuşcaţi după atacul armat”.

Amintim că la 21 septembrie a.c., preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară „parţială” în Rusia pentru a trimite trupe să lupte în Ucraina. Militarii morți și cei răniți sunt cel mai  probabil din acest ultim lot de peste 200 de mii de mobilizați pentru frontul de luptă ucrainean.