Actual Lifestyle

13 noi meserii, propuse pentru Clasificarea Ocupaţiilor din România. Consilierul de cuplu și numerologul sunt pe listă

13 noi meserii, propuse pentru Clasificarea Ocupaţiilor din România. Consilierul de cuplu și numerologul sunt pe listă
Do Ads

Un nou proiect prevede completarea Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) cu încă 13 noi ocupaţii. Acesta a fost deja publicat spre dezbatere pe site-ul Mininisterului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Consilierul de cuplu și numerologul se află pe listă. Care sunt celelalte ocupații, în cele ce urmează.

13 noi meserii, propuse pentru Clasificarea Ocupaţiilor din România. Consilierul de cuplu și numerologul sunt pe listă

Proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) a fost aprobat prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011, publicat pe site-ul Mininisterului Muncii şi Solidarităţii Sociale, la data de 05 ianuarie 2023.

Lista ocupațiilor, a noilor meserii este aceasta: 1. broker de servicii pentru afaceri, 2. consilier de cuplu, 3. evaluator accesibilitate, 4. inginer de securitate sisteme înglobate, 5. inginer în domeniul securității TIC, 6. instructor dresaj câini ghizi, 7. lucrător hotelier, 8. manager clienți strategici, 9. numerolog, 10. tehnicieni imprimare 3D, 11. tehnicieni inspecții și reparații de turbine eoliene, 12. tehnician instalare turbine eoliene și 13. tehnician mentenanță turbine eoliene.

Totodată, ca noutate, pe lângă introducerea a celor 13 noi ocupaţii în COR, proiectul prevede, conform media, şi mutarea, redenumirea şi eliminarea unor ocupaţii, după cum urmează:

Se mută ocupaţia „inspector aeronautic” din grupa de Ingineri electronişti în grupa de bază Specialişti în domeniul politicilor administrative, se redenumeşte ocupaţia „specialist sisteme de calificare” ca „analist ocupaţional” şi păstrează acelaşi cod în grupa de bază: Specialişti în domeniul resurselor umane şi de personal.

Se redenumeşte ocupaţia „expert evaluator de întreprinderi” ca „evaluator autorizat” şi păstrează acelaşi cod, în grupa de bază – Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.

Se elimină ocupaţia „expert evaluator de proprietăţi imobiliare” codul din grupa de bază – Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.

Se elimină ocupaţia „expert evaluator de bunuri mobile” cod din grupa de bază – Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.

Se elimină ocupaţia „expert evaluator de active financiare” cod din grupa de bază – Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.

Se elimină ocupaţia „jurisconsult” cod din grupa de bază – Avocaţi.

Pentru ca noile ocupații să fie introduse în COR este necesar ca proiectul să fie semnat şi ulterior, publicat în Monitorul Oficial.