Actual

130 de militari din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab” au fost dislocați în Bosnia și Herțegovina

130 de militari din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab” au fost dislocați în Bosnia și Herțegovina
FOTO: Forţele Terestre Române

Parlamentul a fost informat oficial că șeful statului a aprobat dislocarea, în urmă cu doar câteva zile, în Bosnia și Herțegovina, a unui detașament de 130 de militari care participă la operațiunea de menținere a păcii EUFOR Althea. Este vorba despre o companie de manevră și ofițeri de sprijin și legătură cu tehnica, echipamentul și muniția necesare.

130 de militari din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab” au fost dislocați în Bosnia și Herțegovina

Un contingent de peste o sută de militari din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab” a fost dislocat de curând în Bosnia și Herțegovina, o altă zonă fierbinte din estul Europei.

Dislocarea pentru șase luni vine ca urmare a solicitării directe făcută de comandantul operațiunii Eufor Althea și a fost ordonată de Președintele României, Klaus Iohannis după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Bosnia și Herțegovina rămâne o zonă fierbinte din pricina tensiunilor separatiste.

Militarii români participă alături de militari din alte 19 armate, la o misiune internațională de menținere a securității, iar zilele acestea iau parte la un exercițiu de proporții.

General (r) Virgil Bălăceanu  consideră că această acţiune „ne spune cât de importantă e prezența noastră militară alături de aliați în Bosnia și Herțegovina, un târâm extrem de fierbinte pentru securitatea regiunii”.

Anul acesta, România a suplimentat permanent numărul militarilor din Bosnia şi Herţegovina care activează în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene.

Decizia de suplimentare a forţelor se înscrie în plafonul aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind forţele şi mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2022.

Batalionul Multinaţional al misiunii EUFOR ALTHEA este constituit din două companii permanente, una generată de Turcia şi alta, prin alternanţă la un an, de Austria şi Ungaria, un pluton românesc şi alte patru companii de rezervă generate de România, Bulgaria, Slovacia şi de Austria.

În prezent, aproape 500 de militari români sunt în misiuni în întreaga lume sub tutela NATO, ONU sau a Uniunii Europene. Totuși, de zece ori mai puțini decât militarii NATO dislocați în țara noastră, mai ales după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.