Social

Statul plătește dobânda la credite! Se pot obține și până la 15.000 de euro

euro Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Conform unui nou proiect legislativ, Guvernul ia în calcul majorarea în acest an a plafonului maxim pentru creditele cu dobânda plătită de stat.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Familiei, creditele garantate de stat și cu dobândă plătită vor putea fi accesate în curând de anumite categorii sociale. Proiectele pentru tineri adoptate în Guvern au ajuns la Senat şi la Camera Deputaţilor. Astfel, Programele de creditare Family Start şi Student Invest, cu modificări importante pentru tineri, au fost aprobate în comisiile parlamentare, iar legea urmează să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaţilor, a anunțat ministrul Gabriela Vrânceanu Firea.

Conform aceleiași surse, tinerii vor putea accesa, în câteva săptămâni, creditele avantajoase, garantate de stat şi cu dobândă plătită de Ministerul Familiei. „Am îmbunătăţit cele două programe de creditare, aşa cum ne-au cerut cetăţenii. Astfel, creştem sumele acordate şi vârsta solicitanţilor, acordăm posibilitatea achiziţiei oricărui tip de autoturism, extindem categoriilor persoanelor eligibile şi le dăm posibilitatea tinerilor să achite activităţile extraşcolare ale copiilor sau să le cumpere aparatură şi instrumente pentru a-şi urma abilităţile vocaţionale”, a mai precizat ministrul Familiei.

Prin intermediul acestor credite, care pot fi folosite pentru cheltuieli legate de organizarea nunții, taxe universitare etc., persoana care accesează împrumutul achită doar valoarea ratei, iar statul va plăti dobânda.

Câți bani pot obține studenții

Astfel, prin programul Student Invest, studenții pot obține credite cu valori de până la 10.000 de euro (aproximativ 50.000 de lei). Creditul fără dobândă astfel obținut este destinat studenților pentru plata chirieie, a transportului către cursuri sau alte activități din sfera educațională și pentru achitarea taxelor școlare.

Conform condițiilor prevăzute, rata unui credit de acest tip este de 400 de lei pe lună, iar banii trebuie restituiți la stat în termen de 10 ani. Studentul nu este obligat să aibă o sursă de venit atunci când prezintă cererea de accesare a creditului, putându-se prezenta la bancă însoțit de un codebitor care poate fi un membru din familie sau chiar un prieten.

Până la 15.000 de euro pentru familiile tinere

Family Start, programul prin care familiile tinere pot beneficia de creditare în condiții garantate de stat, permite obținerea unui împrumut în valoarea maximă de până la 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei).

Conform condițiilor prevăzute de acordare a creditului rata lunară este de 700 de lei, termenul limită de restituire a valorii totale fiind același ca și în cazul programului Student Invest, respectiv de 10 ani.

Spre deosebire de însă împrumutul garantat de stat acordat studenților, în cazul programului Family Start există o serie de condiții. Astfel, o primă condiție este ca, în acest caz, cel puțin una dintre persoane să fie angajată și să aibă un venit regulat. Totodată, pentru ca persoana care depune cererea să fie eligibil, aceasta trebuie să aibă un istoric favorabil în biroul de credit și să nu fie aproape de gradul maxim de îndatorare, conform datelor B1 TV.