Actual International

140 de răniți și cel puțin 23 de morți în confruntările armate din Libia. Turcia și SUA intervin

140 de răniți și cel puțin 23 de morți în confruntările armate din Libia. Turcia și SUA intervin
Foto: Hazem Turkia/Anadolu/

Confruntările dintre milițiile susținute de guvernele rivale din Libia au ucis cel puțin 23 de persoane și au rănit 140, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

Populația civilă se teme că Libia ar putea reintra într-un devărat război între milițiile rivale, după luptele de vineri noapte și sâmbătă din capitala Tripoli. Au fost cele mai grave confruntări din ultimii doi ani.

Postul Al Jazeera a anunțat că printre victime se numără Mustafa Baraka, un comediant cunoscut pentru videoclipurile sale de pe rețelele de socializare, care ironizează milițiile și corupția. Baraka a murit după ce a fost împușcat în piept, a declarat Malek Merset, un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență.

Totodată, Merset a declarat că serviciile de urgență încercau în continuare să evacueze persoanele rănite și civilii prinși în luptele care au izbucnit în cartierele din capitală.

Ministerul Sănătății a precizat că 140 de persoane au fost rănite, în timp ce 64 de familii au trebuit să fie evacuate din zonele din jurul luptelor. Instituția a comunicat că spitalele și centrele medicale din capitală au fost bombardate, iar echipelor de ambulanță li s-a interzis să evacueze civili, în acte care „echivalează cu crime de război”.

Duminică – „calm precaut” în Tripoli

În acest moment „lucrurile s-au liniștit”, însă populația e speriată să nu aibă loc „un conflict la scară largă”, a transmis reporterul  Malik Traina de la Al Jazeera care apreciază că e vorba de „un calm precaut”.

Confruntarea pentru putere în Libia se duce între guvernul de uniune națională (GUN) de la Tripoli, condus de Abdul Hamid Dbeibah, și o administrație rivală, condusă de Fathi Bashagha, care este susținută de parlamentul din estul țării.

GNU al lui Dbeibah, instalat ca parte a unui proces de pace condus de Națiunile Unite în urma unei runde anterioare de violențe, a declarat că ultimele confruntări din Tripoli au fost declanșate de luptătorii aliniați cu Bashagha care au tras asupra unui convoi din capitală, în timp ce alte unități pro-Bashagha s-au adunat în afara orașului.

Turcia și SUA intervin ferm în dispută

Martorii au declarat pentru agenția de știri Reuters că forțele aliate cu Bashagha au încercat sâmbătă să cucerească teritoriul din Tripoli din mai multe direcții, dar principalul său convoi militar s-a întors spre orașul de coastă Misrata înainte de a ajunge în capitală.

Turcia, care are o prezență militară în jurul Tripoli și a ajutat forțele din oraș să respingă un asalt din est în 2020 cu atacuri cu drone, a cerut o încetare imediată a focului și a declarat că „continuăm să fim alături de frații noștri libieni”.

Ambasadorul Statelor Unite în Libia, Richard Norland, a declarat într-un comunicat că Washingtonul „condamnă” intensificarea violențelor, îndemnând la o „încetare imediată a focului și la discuții facilitate de ONU între părțile aflate în conflict”.