Info Actual

Info Actual > Politică > 75 de ani de la victoria militară contra Germaniei naziste
Politică

75 de ani de la victoria militară contra Germaniei naziste

Europenii au marcat astăzi, fără fastul obișnuit, 75 de ani de la victoria militară contra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial, după ce o serie de evenimente pentru celebrarea acestei victorii au fost anulate, din cauza pandemiei de coronavirus.

La Berlin, fuseseră planificate evenimente publice la Poarta Brandenburg și la alte obiective istorice, în mod obișnuit, fiind așteptați zeci de mii de participanți. Președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelarul Angela Merkel au depus coroane de flori la monumentul ridicat în centrul Berlinului, în memoria victimelor războiului și ale dictaturii fasciste.

Steinmeier a descris înfrângerea germană din 1945, drept un act de eliberare și a apreciat că ,,acum, trebuie să ne eliberăm singuri de pericole precum noul naționalism, ura sau disprețul pentru democrație,,.

75 de ani de la victoria militară contra Germaniei naziste

La Varșovia, președintele polonez Andrzej Duda a descris aniversarea de astăzi drept una dulce-amară, întrucât sfârșitul atrocităților războiului a fost urmat de căderea Poloniei, în sfera de influență a Uniunii Sovietice, iar șeful diplomației a subliniat că țările din spatele Cortinei de Fier au fost nevoite să îndure o luptă care a durat decenii, pentru a deveni cu adevărat independente.

În Regatul Unit, ceremoniile au inclus o paradă în apropierea Palatului Buckingham, însă și aici majoritatea evenimentelor au fost limitate la comemorări online.

Şi în Franța, președintele Emmanuel Macron a condus o ceremonie, la Arcul de Triumf din Paris, în prezența oficialităților militare de rang înalt, dar în absența publicului.