Info Actual

Info Actual > Politică > A devenit dușmanul lui Putin! Doctorița care a dat alarma despre coronavirus, arestată și amendată
Politică

A devenit dușmanul lui Putin! Doctorița care a dat alarma despre coronavirus, arestată și amendată

A devenit dușmanul lui Putin! Doctorița care a dat alarma despre coronavirus, arestată și amendată. Anastasia Vasilieva a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19. Ea a devenit, astfel, noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi amendată în timp ce distribuia echipamente sanitare.

„Am fost interogată și lovită”

Aceasta a fost acuzată că minte în legătură cu existenţa unei crize de sănătate în ţară. Anastasia Vasilieva a fost convocată pe 30 martie la Comitetul de anchetă. Arestată pe 2 aprilie în timp ce se deplasa în împrejurimile oraşului Veliki Novgorod, la nord-vest de Moscova, a fost eliberată a doua zi. Vasilievna a petrecut ore întregi semnând hârtii. Ea susține că a fost interogată și lovită la torace, după care a primit o amendă pentru nerespectarea măsurilor de carantină.

„Plecasem să vizităm trei spitale din regiune, dar poliţiştii ne-au oprit pe drumul spre Okulovka. Aparent, în baza unui ordin. Au scos un document despre nerespectarea carantinei, deşi le explicasem că furnizam echipamente şi că aveam dreptul să circulăm. Ne-au dus la un post şi ne-au reţinut timp de opt ore ca să semnăm hârtii. Apoi, în momentul plecării, alţi bărbaţi, unii dintre ei în civil, au sosit acolo.

M-au scos din maşină şi m-au lovit la torace. Erau cam 20-30, mulţi pentru orăşelul în care ne aflam. Am leşinat şi m-am trezit în închisoare. Am fost interogată timp de şapte ore, până în zori, de către două persoane în faţa a două camere. Mi-au pus întrebări despre coronavirus, despre numărul persoanelor infectate.

Voiau să mă prindă în capcană, pentru că o nouă lege din Rusia le interzice oamenilor să spună ceva despre numărul victimelor de coronavirus. Mi-au tot repetat că lucrez pentru o organizaţie «răufăcătoare». Apoi m-au dus la un tribunal şi după şase ore de aşteptare am primit o amendă de 1.600 de ruble”, a declarat Anastasia Vasilievna, conform Adevărul.

„E în joc sănătatea populației”

„E în joc sănătatea populaţiei. Chestiunile politice nu au loc în acest caz”, avertizează Anastasia Vasilieva. Aceasta știe că este vizată de autorităţi pentru că i-a acordat îngrijiri medicale lui Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Vladimir Putin.
Potrivit datelor oficiale, Rusia a înregistrat 1.154 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Marţi, a depășit pragul de 1.000 de îmbolnăviri pe zi. În total, Rusia a înregistrat oficial 7.497 de cazuri de contaminare cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi 58 de decese.
Autorităţile ruse încearcă să deturneze atenţia de la problemele interne prin aşa-zise ajutoare umanitare în străinătate însoţite de o intensă campanie de propagandă şi dezinformare.
Această campanie a stârnit critici în Italia, unde surse guvernamentale au declarat în anonimat pentru „La Stampa” că 80% din materiale sunt „absolut inutile”. Un al „ajutor” rus mult mediatizat, în cazul Statelor Unite de această dată, era, de fapt, pe bani, potrivit secretarului de Stat Mike Pompeo. Miza: înaintarea pionilor geopolitici în vremuri tulburi.