Diverse

A fost descifrată cea mai veche propoziție cunoscută, scrisă în primul alfabet descoperit

A fost descifrată cea mai veche propoziție cunoscută, scrisă în primul alfabet descoperit
theguardian.com

Pe un pieptene de fildeș a fost găsită o propoziție simplă care surprinde speranțele și temerile părinților din zilele noastre, precum și ale celor din Epoca Bronzului.

FOTO descopera.ro

Inscripția de pe obiectul de lux este considerată a fi cea mai veche propoziție cunoscută scrisă în primul alfabet. În traducere, aceasta înseamnă: „Fie ca acest fildeș să stârpească păduchii din păr și barbă”.

Pieptenele, dezgropat în Lahish, on oraș al canaaniților din al doilea mileniu î.e.n. și al doilea cel mai important oraș din Regatul Iudeei, sugerează că oamenii se luptă cu păduchii de mii de ani și chiar și cei mai bogați nu au scăpat de infestările cu acești paraziți.

Ce mesaj transmite cea mai veche propoziție din primul alfabet descoperit

Potrivit profesorului Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, cel care a supravegheat excavările de la Lahish:

  • „Inscripția este foarte umană”.
  •  „Avem un pieptăn și o dorință de a distruge păduchii din păr și din barbă. În zilele noastre avem spray-uri și medicamente și otrăvuri moderne. În trecut nu aveau așa ceva”.

Obiectul din fildeș, care măsoară 3,5 cm cu 2,5 cm, a fost descoperit la situl din zona central-sudică a Israelului în anul 2017, însă inscripțiile de pe suprafața sa au fost descoperit abia în luna decembrie  2021.

FOTO theguardian.com

Iar analizele au confirmat că scrierea aparține canaaniților, care foloseau cel mai timpuriu alfabet, inventat în urmă cu 3.800 de ani.

Eforturile de a obține vârsta pentru pieptenele din fildeș prin datarea cu radiocarbon au eșuat, însă cercetătorii cred că a fost făcut în jur de 1700 î.e.n. Pieptenele este uzat și nu mai are dinți, însă ce a mai rămas arată că a avut cândva șase dinți distanțați pentru a descurca părul pe o parte, precum și 14 dinți apropiați pentru înlăturarea păduchilor.

Prima propoziție în dialectul canaaniților complet descifrată

În timpul analizei pieptănului la microscop, cercetătorii au descoperit membranele exterioare a larvelor de păduchi.

Potrivit arheologilor de la Jerusalem Journal of Archaeology, cele șapte cuvinte de pe pieptene alcătuiesc prima propoziție în dialectal canaaniților, complet descifrată.

Pieptenii anticii erau făcuți din lemn, os și fildeș, însă cel din urmă material ar fi fost mult mai scump, chiar unul dintre obiectele de lux importate, fiindcă la acea vreme nu existau elefanți în Canaan.

FOTO theguardian.com

Păduchii au fost o problemă perenă

Despre această propoziție, Christopher Rollston, profesor de limbi semitice de nord-vest la Universitatea George Washington din SUA, a spus:

  • „Faptul că această inscripție este despre viața obișnuită este deosebit de fascinant”
  • „De-a lungul istoriei omenirii păduchii au fost o problemă perenă. Și această inscripție dezvăluie frumos că nici măcar bogații și faimoșii din antichitate nu erau scutiți de astfel de probleme. Putem doar să sperăm că acest pieptene inscripționat a fost util pentru a face ceea ce spune că ar fi trebuit să facă – să eliminăm unele dintre aceste insecte plictisitoare”.

De asemenea, tot potrivit lui Rollston:

  • Primele sisteme de scriere din lume au apărut în Mesopotamia și Egipt în jurul anului 3200 î.Hr., dar acestea nu erau alfabetice. S-au bazat pe sute de semne diferite pentru a reprezenta cuvinte sau silabe și, ca atare, au necesitat ani pentru a le stăpâni.
  • Iar cel mai vechi alfabet a fost inventat în jurul anului 1800 î.Hr. de oameni vorbitori de semitică care erau familiarizați cu sistemul de scriere egiptean. Cunoscut ca canaanit sau alfabet timpuriu, sistemul a fost folosit timp de sute de ani, în special în Levant, și a fost standardizat de fenicieni în Libanul antic. A continuat să devină fundamentul pentru greaca veche, latină și majoritatea limbilor moderne din Europa de astăzi, scrie theguardian.com.