Actual Sănătate

A început școala în stare de alertă epidemie de gripă. Reamintim regulile ce trebuie respectate de elevi, profesori, părinți

A început școala în stare de alertă epidemie de gripă. Reamintim regulile ce trebuie respectate de elevi, profesori, părinți
Infoactual/arhiva

Deja autoritățile române au anunțat alertă în cazul epidemiei de gripă, iar copiii au revenit azi în bănci, la școală. Există reguli care trebuie respectate de toată lumea: elevi, profesori, părinți. Au fost comunicate în weekend, dar le reamintim pentru că numai prin prevenția tuturor vom putea să evităm creșterea îmbolnăvirilor și aglomerația din spitale.

A început școala în stare de alertă epidemie de gripă. Ce reguli trebuie respectate de toată lumea: elevi, profesori, părinți

Vacanța s-a terminat și de luni, 9 ianuarie 2023 a început un nou modul școlar. Copiii emoționați abia așteptau să își revadă colegii și prietenii de școală. Doar că adulții au grijile lor în contextul declarat oficial al epidemiei de gripă.

Ministerul Educației a transmis o serie de obligații către inspectoratele școlare, dar și către conducerile școlilor, în contextul începerii școlii, pe fondul creșterii cazurilor de gripă.

Iată ce spun oficialii români. „Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, într-o conferință de presă comună de la sediul Ministerului Sănătății.

Cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a declarat Deca.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în contextul dat, că nu va fi declarată epidemie de gripă, ci „stare de alertă epidemică”, iar toate măsurile sunt la nivel de recomandare.

Ministerul Sănătății a transmis o instrucțiune scrisă tuturor inspectoratelor școlare, respectiv instituțiilor de învățământ, ce măsuri se vor institui pentru ca viața să își urmeze cursul firesc.

Măsurile principale recomandate:

  • realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
  • informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
  • asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
  • aerisirea periodică a încăperilor;
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
  • recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.

Ministerul Educaţiei a transmis, printr-un comunicat de presă, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal, informații recomandate de specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea”, menționează sursa dată.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii, anunță Ministerul Educaţiei:

diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;

realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;

efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor din şcoală;

aerisirea periodică a încăperilor din şcoală;

instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;

recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;

informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

Precizare. Avizul epidemiologic pentru elevi și copiii de grădiniță nu este necesar după vacanțe, potrivit legislației în vigoare. Solicitarea unui astfel de act nu are temei legal.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!