Actual Diverse

A murit scriitorul și academicianul Dumitru Radu Popescu

A murit scriitorul și academicianul Dumitru Radu Popescu
foto: Daniel Cristea-Enache, facebook

Lumea culturală este în doliu. Anunțul despre decesul scriitorului și academicianului Dumitru Radu Popescu l-a făcut un alt om al literelor Radu F. Alexandru, fost senator. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook tristul mesaj, intitlându-l ”ACEST ÎNGER TRIST”.

„Azi, 2.01.23, ora 04.30, a părăsit această lume tristă acad. DUMITRU RADU POPESCU (D. R. P.) unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogățit cu o operă monumentală, de o valoare excepțională: proză, teatru, poezie, critică literară. Și-a trăit viața într-o desăvârșită onestitate. A fost un coleg și un prieten ireproșabil.
Durerea e prea mare și cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, și în acest loc, evocarea binemeritată.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i dea liniștea de care atât de multă vreme a fost vitregit”, a scris scriitorul și scenaristul Radu F. Alexandru.
La postarea s-a s-au adunat rapid zeci de mesaje de condoleanțe, dar și aprecieri pentru omul și scriitorul D.R.Popescu.
Despre viața acestui om de cultură, care a traversat atât epoca ceaușistă cât și cea democrată, a scris în urmă cu doar o lună Cornel Nistorescu. Textul său – Povestea tristă a academicianului Dumitru Radu Popescu – îl puteți citi aici.

Memoria Wikipedia

Dumitru Radu Popescu s-a născut la 19 august 1935 într-o localitate din județul Bihor. A fost un scriitor, prozator, dramaturg, scenarist de film, membru titular al Academiei Române. Dumitru Radu Popescu a fost membru supleant în CC al PCR din 1968 și deputat în Marea Adunare Națională din 1975.

Romanele sale au fost comparate cu cele din cadrul curentului numit realism magic latino-american, prezentând similitudini, până la un punct, cu romanele lui Italo Calvino. Este unul dintre dramaturgii contemporani români extrem de apreciați. Capodoperele sale dramaturgice sunt Pasărea Shakespeare, Acești îngeri triști și Piticul din grădina de vară.

Studii

Funcții deținute de-a lungul carierei