Actual Social

Acesta este cel mai mare consumator de curent electric din casele oamenilor

Acesta este cel mai mare consumator de curent electric din casele oamenilor
Arhivă

Economisirea curentului electric, mai ales de când facturile au luat-o razna, a devenit sport național. Multă lume încearcă să-și reducă din consum, însă foarte puține persoane știu care este obiectul din casă ce „mănâncă” cea mai multă energie.

Ca să înregistezi un consum mai mic de electricitate, trebuie să știi că nu becurile sunt cele care îți ridică facturile, ci electrocasnicele. Crezi sau nu, cel mai mult curent consumă plasmele. Calculele au arătat că un astfel de televizor crește factura anuală la energie cu 658 kWh. Din acest motiv, specialiștii te îndeamnă să alegi un model LED, ce consumă mai puțin de o jumătate din totalul menționat.

Și mai poți economisi închizând televizorul (fie el și format plasmă) atunci când nu se uită nimeni la el sau, mai bine, deconectându-l de la priză.

Ce alte electrocasnice consumă mult

Alte electrocasnice care consumă mult sunt mașinile de spălat și uscătoarele. Calculele artă că folosirea acestora de două ori pe săptămână ar costa aproximativ 150 de lei pe an. Însă, prețul poate fi și cu 500% mai mare, în cazul în care acestea sunt utilizate mai des sau la temperaturi mai ridicate, scrie impact.ro.

În cazul mașinilor de spălat rufe cel mai economicos mod este folosirea acesteia la programul de 30 de grade Celsius, temperatură la care detergenții de calitate funcționează fără probleme. Un procent de 90% din energia consumată de o mașină de spălat este utilizată pentru încălzirea apei.

La ce temperatură să ții frigiderul

Și frigiderele și congelatoarele reprezintă mari consumatori de curent electric. O combină frigorifică consumă aproximativ 427 kWh pe an. Ca să consume cât mai puțin curent electric, trebuie să deții un modele eficiente din punct de vedere energetic, dar și să setezi frigiderul la 3-4 grade Celsius și congelatorul la temperaturi între -15 și -18 grade Celsius. Fiecare grad mai mic utilizează cu până la 5% mai multă energie.

Printre marii consumatori de curent electric se numără și computerele de birou. Acestea consumă de cinci ori mai mult decât laptopurile. Acestea utilizează aproximativ aceeași cantitate de energie când sunt în stand-by ca atunci când sunt folosite.