Actual

Achiziţia de vaccinuri. Cătălin Drulă acuză: Florin Cîţu a spus să cumpărăm atâtea!

Achiziţia de vaccinuri. Cătălin Drulă acuză: Florin Cîţu a spus să cumpărăm atâtea!

Acuzaţii peste acuzaţii. La doi ani de la debutul pandemiei, foşti lideri politici care nu mai ocupă vreun fotoliu guvernamental îşi aruncă săgeţi otrăvite.

Achiziţia de vaccinuri. Cătălin Drulă acuză: Florin Cîţu a spus să cumpărăm atâtea!

Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre scandalul achiziţiei de vaccinuri în perioada pandemiei, că premierul de la acea vreme, Florin Cîţu şi-a asumat această achiziţie. „Transformaseră Ministerul Sănătăţii într-un notar care semna comenzile cu vaccinuri negociate de Cîţu”, a mai spus Drulă, arătând că a asistat la discuţia din şedinţa de Guvern pe această temă.

După ce Marcel Ciolacu l-a acuzat de incapacitatea gestionării pandemiei pe fostul premier Florin Cîţu s-a declanşat un adevărat război al declaraţiilor. Ciolacu spunea acum două zile că Florin Cîţu a comandat un număr mult prea mare de doze de vaccin, iar în replică fostul premier a spus că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Lezen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.

În scandal a intrat şi liderul USR, Drulă, dar şi fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă

La întrebarea cine este vinovat pentru achiziţia de vaccinuri, Cătălin Drulă a răspuns scurt şi la obiect: „Florin Cîţu”.

„Era premierul unde CNCAV-ul cu vaccinuri era la el, ei transformaseră Ministerul Sănătăţii într-un notar care semna comenzile cu vaccinuri negociate de Cîţu. (..) Florin ne-a spus: Am eu, Ursula, suntem în alte legături, cumpărăm atâtea că am spus eu. El şi-a asumat. Noi aveam un interval minim şi maxim, el a luat la maxim vaccinurile, pe acel interval, pe un poker, cum face cu toată cariera lui politică, aruncat aiurea, dar era premier”, a comentat liderul interimar al USR, fost ministru al Transporturilor în perioada guvernării Cîţu.

Drulă a mai spus că Florin Cîţu „miza pe o campanie de vaccinare foarte mare şi voia să îşi lege succesul de asta”, iar Ioana Mihăilă s-a chinuit foarte mult să vândă din ele pe mecanismul de vânzare, ca să nu pierdem banii, ceea ce ar trebui să facă şi ministrul Rafila.

Cătălin Drulă a mai afirmat că în şedinţa de Guvern a asistat la această discuţie privind vaccinurile.

„În şedinţa de Guvern ştiu explicit că am asistat la discuţia asta (..) şi Cîţu a spus, hai să spun în engleză, ca să înţeleagă şi el: „It s on me, adică eu am făcut-o. Nu are nici partea de asumare”, a mai comentat Drulă.

La rândul său, Ioana Mihăilă a declarat că „vaccinurile care au expirat au fost comandate înainte ca vreun ministru USR să se afle la guvernare. Şi că prin acordul dintre Comisia Europeană, statele membre şi producătorii de vaccinuri, ţările Uniunii Europene s-au obligat să comande în avans vaccinuri de la mai mulţi producători, pentru ca aceştia să poată să finalizeze într-un timp record dezvoltarea şi producţia de vaccinuri împotriva COVID-19. Aceste comenzi au fost plasate la finalul anului 2020, iar în timpul mandatului meu, de câte ori s-au aprobat noi vaccinuri am decis să comandăm numărul minim pe care acordurile îl permiteau”.