Diverse

Activiștii de mediu n-au șanse în România cu dispariția vacilor. Penitenciarul din Timișoara vrea să-și facă fermă

Activiștii de mediu n-au șanse în România cu dispariția vacilor. Penitenciarul din Timișoara vrea să-și facă fermă

Ca să mai reducă din cheltuieli, penitenciarul din Timișoara vrea propria fermă de vaci, dar prima licitație a eșuat. Și cu toate acestea, conducerea închisorii nu reununță la idee și merge mai departe. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Activiștii de mediu n-au șanse în România cu dispariția vacilor. Penitenciarul din Timișoara vrea să-și facă fermă

Animalele crescute la fermele din Uniunea Europeană produc, anual, mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și furgonetele din statele membre, dacă se ia în considerare impactul hranei lor.

Potrivit unui raportul al Greenpeace, animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 502 milioane tone de dioxid de carbon pe an, în principal prin metanul pe care îl eliberează, în timp ce autovehiculele au produs 656 milione tone de dioxid de carbon. Însă, dacă se calculează emisiile indirecte, atunci emisiile anuale produse de animale sunt echivalente cu 704 milioane de tone de dioxid de carbon. Prin urmare, în ultimi ani, există o întreagă campanie a celor care doresc reducerea numărului de vaci pe planetă din cauza gazelor emise de acestea, prin flatulență etc.

Dar nu au nici o șansă activiștii de mediu, pentru că Penitenciarul Timișoara, chiar dacă a întâmpimat greutăți în demersul de a avea ferma de vaci proprie, nu renunță deloc la idee.

Ideea proiectului

Administrația Penitenciarului Timișoara a găsit, în urmă cu câteva luni, un mod inedit să mai reducă din cheltuieli. Astfel, instituția a lansat la începutul lunii iunie o licitație publică pentru amenajarea unei ferme de vaci. Despre această inițiativă a scris și Infoactual, la momentul respectiv.

Respingerea ofertanților

Din păcate, deși au existat două firme interesate, ambele oferte au fost considerate neconforme. Acum, Penitenciarul Timișoara reia licitația, relatează presa locală. Oferă tot suma de 6.119.120,42 lei fără TVA, deci peste 1 milion de euro, pentru o fermă cu 60 de vaci de lapte și 38 de viței.

Ofertele se mai pot depune, însă, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), până în data de 18 octombrie 2022, ora 15.00.

Despre viitoarea fermă

Proiectul prevede construirea unei hale de 1.500 metri pătrați, compartimentată, prevăzută cu sisteme de furajare pentru animale, de curățare și depozitare în siguranță a dejecțiilor.

De zecile de animale urmează să se ocupe persoanele private de libertate și tot ele vor beneficia de lapte și carne. Ferma Penitenciarului Timișoara urmează a fi amenajată în cadrul Secției Exterioare pe care instituția o deține în orașul Buziaș.

Foto: pixabay