International

Activiștii îl acuză pe liderul Black Lives Matter de furtul a 10 milioane de dolari

Activiștii îl acuză pe liderul Black Lives Matter de furtul a 10 milioane de dolari

Noul lider al organizației naționale non-profit Black Lives Matter (BLM) a „sustras” peste 10 milioane de dolari din onorariile donatorilor pentru a-și plăti firma de consultanță, potrivit informațiilor apărute în timpul unui proces.

Însă liderul BLM, Shalomyah Bowers, a declarat pentru The Post că procesul împotriva sa nu este altceva decât o preluare a puterii de către activiști nemulțumiți care încearcă să obțină controlul asupra mișcării.

Bowers, care a devenit șef al Black Lives Matter Global Network Foundation în aprilie, este acuzat că a plătit banii către propria sa firmă Bowers Consulting Firm și că a redirecționat resurse de la un nou grup numit Black Lives Matter Grassroots, Inc.

BLM Grassroots a fost lansată în urmă cu trei luni, arată înregistrările. Acesta pretinde că reprezintă filialele BLM din întreaga țară.

Bătalia s-a dat în interiorul organizației BLM

Noul grup a fost fondat în California în luna mai de Walter Mosley, avocatul care a redactat și procesul împotriva lui Bowers, potrivit documentelor judiciare. Mosley a reprezentat-o anterior pe Blac Chyna într-un proces împotriva lui Kim Kardashian în 2018.

„Domnul Bowers a decis că nu poate renunța la pușculița sa personală”, a acuzat BLM Grassroots în procesul depus la Curtea Superioară din Los Angeles. „În schimb, el a continuat să trădeze încrederea publică prin afaceri personale și prin încălcarea îndatoririlor sale fiduciare. În loc să folosească donațiile în scopurile prevăzute, domnul Bowers a deviat aceste donații către propriile sale vistierii și a luat în mod intenționat măsuri calculate pentru a evita ca aceleași resurse să fie folosite de BLM pentru activitățile sale de mișcare-pe-teren.”

BLM Global Network Foundation a plătit firmei de consultanță Bowers suma de 2 167 894 de dolari în 2021, potrivit declarațiilor fiscale federale.

Cum se apără liderul BLM de acuzații

Bowers a respins sâmbătă procesul împotriva sa, declarând pentru The Post că „este o mișcare de putere a cuiva care vrea neapărat să obțină putere și control” asupra organizației.

El a spus că un grup de activiști, condus de profesorul de studii pan-africane de la California State University, Melina Abdullah, încearcă să fure puterea de la actualul consiliu de administrație al fundației.

„Este cel mai nebunesc lucru pe care l-am citit într-o pledoarie în instanță, și este semnată sub jurământ, deși ei știu că este o minciună”, a declarat Bowers, adăugând că fundația a fost supusă recent unor audituri care nu arată că 10 milioane de dolari au ajuns la el sau la firma sa.

„Suntem în curs de a corecta situația, de a repara lucrurile și de a ne ocupa de persoanele nemulțumite care vor să preia conducerea grupului”, a adăugat el.

Bowers a declarat că noul consiliu de administrație nu a inclus-o pe Abdullah în proiectul de reorganizare a fundației.

Fundația a fost zguduită de controverse după ce The Post a dezvăluit în aprilie 2021 că unul dintre fondatorii săi, Patrisse Cullors, a cumpărat imobile, cheltuind peste 3 milioane de dolari pe case în Los Angeles și în afara orașului Atlanta. Cullors a spus că banii nu proveneau din donații.

Cullors a demisionat din fundație la o lună după articolul din The Post. Ulterior, revista New York a dezvăluit că grupul a cheltuit în secret 6 milioane de dolari pentru o vilă imensă în Los Angeles, pe care urma să o folosească drept sediu, și alte 8 milioane de dolari pentru o proprietate în Toronto.