International

Tensiuni în Pacific. Coreea de Nord lansează alte două rachete balistice „în poligonul său de tragere”

Coreea de Nord Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Coreea de Nord a lansat luni încă două rachete balistice în largul coastei sale estice. Sora liderului Kim Jong Un a spus că utilizarea de către Coreea de Nord a Pacificului ca „poligon de tragere” va depinde de comportamentul forțelor americane. Lansările au avut loc la doar două zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare, în largul coastei vestice a Japoniei, ceea ce a determinat Statele Unite să organizeze exerciții aeriene comune cu Coreea de Sud și separat cu Japonia duminică.

Mass-media de stat din Coreea de Nord a confirmat că a tras două proiectile de la un lansator de rachete multiple, vizând ținte aflate la 395 km și 337 km distanță.

„Lansatorul multiplu de rachete de 600 mm mobilizat în timpul tirului… este un mijloc de armă nucleară tactică”, capabil să „paralizeze” un aerodrom inamic, a declarat agenția de presă de stat nord-coreeană, KCNA.

Pacificul, deținut de Coreea de Nord?

Analiștii au declarat că avertismentul privind faptul că Pacificul este un poligon de tragere nord-coreean din partea surorii liderului Kim, Kim Yo Jong, ar putea semnala planuri de a lansa mai multe rachete mai departe, posibil în direcția teritoriului american Guam.
Ministerul japonez al Apărării a declarat că cele două rachete lansate luni, în jurul orei 2200 GMT, au atins altitudini maxime de aproximativ 100 km și 50 km.

Premierul japonez, Fumio Kishida, a declarat că a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza testelor, iar agenția de știri Jiji a precizat că întâlnirea a fost stabilită pentru ora 2000 GMT.

Dar perspectivele pentru o nouă rundă de sancțiuni ONU par slabe, având în vedere veto-urile anterioare ale Rusiei și Chinei, pe fondul crizei ucrainene și al unei dispute sino-americane în legătură cu un balon chinezesc pe cerul american. Armata Coreei de Sud a condamnat lansările ca fiind o „provocare gravă” care ar trebui să înceteze imediat. Biroul președintelui Yoon Suk-yeol a declarat că a avut loc o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru a analiza testele și a discuta contramăsuri.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a anunțat sancțiuni împotriva a patru persoane și cinci entități legate de programele de armament ale Coreei de Nord în urma ultimelor teste cu rachete și rachete balistice intercontinentale, în ceea ce a numit cel mai rapid răspuns de acest fel la provocările Nordului, conform reuters.com.

Ministerul a declarat că emisarul său nuclear a avut convorbiri telefonice cu omologii săi din SUA și Japonia, în timpul cărora au convenit că provocările Coreei de Nord nu pot fi justificate și că aceasta va suporta „consecințele autoindulgenței”. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a subliniat „impactul destabilizator” al programelor ilegale de înarmare ale Coreei de Nord, în timp ce purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a îndemnat Phenian să înceteze astfel de provocări interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate și să reia dialogul de denuclearizare.

Tensiuni în creștere

Sora liderului nord-coreean Kim a avertizat împotriva prezenței sporite a mijloacelor militare strategice americane după exercițiile aeriene comune cu aliații săi asiatici din weekend.

„Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul de acțiune al forțelor americane”, a declarat ea într-o declarație preluată de KCNA.

Statele Unite și Coreea de Sud urmează să organizeze în această săptămână exerciții nucleare simulate pe masă, menite să îmbunătățească operațiunile mijloacelor nucleare americane, precum și antrenamentul anual de primăvară Freedom Shield pe teren în luna martie.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat săptămâna trecută că va răspunde la exerciții cu „contraacțiuni puternice, persistente și fără precedent”.

„Tensiunea în peninsulă va atinge probabil punctul maxim în următoarele luni, deoarece Coreea de Nord își accelerează acțiunile militare cu o frecvență mai mare, iar declarația ei indică faptul că va continua testele improvizate de rachete folosind Pacificul ca poligon de tragere”, a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

Hong Min, cercetător senior la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Coreea de Sud, a declarat că menționarea de către Kim a Pacificului a sugerat că Nordul va lansa mai des rachete cu rază mai lungă de acțiune.

Lansarea de rachete de luni este al treilea test de armament cunoscut al Nordului în acest an, după ce anul trecut a lansat un număr fără precedent de rachete, inclusiv ICBM-uri capabile să lovească oriunde în Statele Unite. Kim Yo Jong a criticat, de asemenea, unii experți sud-coreeni care au pus la îndoială fiabilitatea rachetelor balistice intercontinentale, afirmând că testul „brusc” de sâmbătă a necesitat nouă ore de pregătiri, numindu-i „dezgustător” și „prost”.

Lansarea a avut loc „la cel mai potrivit moment” având în vedere condițiile meteorologice și după ce avioanele de recunoaștere americane și sud-coreene au plecat, a spus ea.

„Ar fi bine să-și storcă creierele pentru a lua măsuri de apărare, în loc să se îndoiască sau să se îngrijoreze de tehnologia altora. Afirmăm încă o dată că nu există nicio schimbare în voința noastră de a-i face pe cei mai răi maniaci care escaladează tensiunile să plătească prețul pentru acțiunea lor”, a declarat aceasta.