International

SUA anunță o finanțare de 100 de milioane de dolari pentru Turcia și Siria

Cutremur Turcia Sursa foto AP News dezastrele naturale
Sursa foto AP News

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat duminică un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru Turcia și Siria, în contextul în care aceste țări se confruntă cu consecințele unui puternic cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a provocat moartea a cel puțin 46.000 de persoane.

Înaltul diplomat american, care a făcut duminică un tur cu elicopterul al unora dintre cele mai afectate zone, alături de ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu, a declarat mai târziu reporterilor de la baza aeriană Incirlik că este „foarte greu de descris în cuvinte” devastarea pe care a văzut-o în timpul turului, dar a spus: „Suntem aici pentru a fi alături de oamenii din Turcia și Siria”.

Noua rundă de finanțare include 50 de milioane de dolari în cadrul fondurilor de asistență de urgență pentru refugiați și migrație pentru eforturile de răspuns de urgență și alte 50 de milioane de dolari pentru asistență umanitară prin intermediul Departamentului de Stat și al USAID, potrivit Departamentului de Stat.
Cea mai recentă finanțare aduce asistența americană totală la 185 de milioane de dolari. Organizațiile neguvernamentale private din SUA au contribuit deja cu alte 66 de milioane de dolari la eforturile de răspuns până în prezent, potrivit unei fișe informative furnizate de Departamentul de Stat.

Eforturi de recuperare

„Imediat după ce a avut loc cutremurul, Statele Unite și alte țări au intervenit”, a declarat Blinken.

Eforturile de recuperare a supraviețuitorilor au fost îngreunate de un val de iarnă friguroasă în regiunile afectate de cutremur, în timp ce autoritățile se confruntă cu provocările logistice legate de transportul ajutoarelor în nord-vestul Siriei, pe fondul unei crize umanitare acute, agravată de ani de conflicte politice. Blinken a recunoscut că eforturile de ajutorare în Siria au fost „foarte, foarte dificile”, dar a promis: „Vom face tot ce putem, inclusiv să ne asigurăm, de exemplu, că nu există absolut nicio îndoială că orice sancțiuni împotriva Siriei nu afectează furnizarea de asistență umanitară”.

„Niciodată nu au afectat-o, dar ne vom asigura că vom clarifica orice dubii în această privință, astfel încât oricine este în măsură să se asigure că ajută la furnizarea de ajutor celor care au nevoie de el în Siria”, a spus el. Blinken a precizat că efortul de salvare „se apropie din păcate de sfârșit”, scrie CNN.

„Va fi nevoie de un efort masiv pentru a reconstrui, dar suntem hotărâți să sprijinim Turcia în acest efort”, a spus el.

„Cel mai important lucru în acest moment este de a oferi asistență oamenilor care au nevoie de ea pentru a trece peste iarnă și a-i pune din nou pe picioare”, a adăugat el.