International

Acuzat ca a mințit FBI-ul legat de Rusia, avocatul lui Hillary Clinton va fi judecat

Acuzat ca a mințit FBI-ul legat de Rusia, avocatul lui Hillary Clinton va fi judecat
ksnblocal4.com

Michael Sussmann,  avocatul campaniei prezidențiale Hillary Clinton, este acuzat că a mințit FBI-ul, în timp ce investiga eventualele legături dintre Donald Trump și Rusia în 2016.

Acuzat ca a mințit FBI-ul legat de Rusia, avocatul lui Hillary Clinton va fi judecat

Ieri, 16 mai 2022, a început un proces federal pentru Sussmann.

Cazul împotriva lui Sussmann, un avocat de securitate cibernetică, este primul proces care decurge din ancheta de 3 ani a avocatului special John Durham și va testa puterea dovezilor pe care el și echipa sa le-au adunat în timp, în cazul “Trump-Rusia” pentru posibile abateri.

O achitare poate naște întrebări din partea contribuabililor despre scopul și costul anchetei Durham, iar un verdict de vinovăție probabil îi va dinamiza pe susținătorii lui Trump, care îl urmăresc demult pe Durham pentru a demasca ceea ce ei consideră drept o maltratare a fostului președinte.

Sussmann este acuzat că a indus în eroare consilierul general al FBI, care era în funcție la acea vreme, în timpul unei întâlniri din septembrie 2016, când a prezentat cercetări care arătau că ceea ce a spus el s-ar referi la existența unui canal suspect de comunicații între serverele de computer ale Organizației Trump și Alfa Bank cu sediul în Rusia.

Procurorii susțin că Sussmann a mințit spunând că nu a participat la întâlnire în numele niciunui client anume. Ei afirmă că a acționat, de fapt, în numele a doi clienți, respectiv:

  • campania Clinton
  • un director de tehnologie care a ajutat la asamblarea datelor computerului

Avocații lui Sussmann neagă că acesta ar fi mințit și spun că presupusa declarație eronată nu este relevantă în niciun caz, întrucât nu există dovezi că ceea ce FBI știa sau nu știa despre afilierile sale politice ar fi avut vreo legătură cu luarea deciziilor, precizează apnews.com

Avocatul Durham a fost numit în 2019 de către procurorul general de atunci, William Barr, pentru a căuta orice abatere, în timp ce guvernul SUA examina potențiala colaborare dintre Rusia și campania Trump din 2016 pentru a înclina rezultatul alegerilor. 

Consilierul special Robert Mueller, ulterior unei investigații efectuate, nu a identificat o conspirație criminală între Rusia și campania lui Trump, deși a constatat că Rusia a încercat să ajute candidatura lui Trump la alegeri.

Toată munca avocatului Durham a dus la 3 dosare penale, dar numai cel împotriva lui Sussmann a ajuns în judecată.