Actual International

Acuzații de sexism, după ce premierul Finlandei, Sanna Marin a vizitat-o pe Jacinda Ardern în Noua Zeelandă

Acuzații de sexism, după ce premierul Finlandei, Sanna Marin a vizitat-o pe Jacinda Ardern în Noua Zeelandă

Abia că se aşternuse linişte privind viaţa privată a premierului Finlandei, Sanna Marin că iar ţine prima pagină a ziarelor. Un jurnalist din Noua Zeelandă, bărbat, a stârnit o controversă și a fost acuzat de sexism, după ce a sugerat într-o conferință de presă că vizita premierului Finlandei, Sanna Marin, în ţara sa ar avea nu atât motivaţii politice sau economice, cât personale.

Acuzații de sexism, după ce premierul Finlandei, Sanna Marin a vizitat-o pe Jacinda Ardern în Noua Zeelandă

Jurnalistul de la un post radio din Noua Zeelandă a întrebat despre motivul vizitei, spunând că lumea se întreabă dacă cele două se întâlnesc pentru că sunt de aceeaşi vârstă.

„Mulți oameni se vor întreba dacă vă întâlniți doar pentru că aveți o vârstă similară și aveți o mulțime de lucruri în comun”, potrivit BBC.

Jacinda Ardern l-a întrerupt pe jurnalist şi a spus „dacă i-a întrebat oare cineva vreodată pe Barack Obama şi John Key (fostul premier al Noii Zeelande) dacă s-au întâlnit pentru că au vârste similare”.

„Noi, desigur, avem o proporție mai mare de bărbați în politică, este o realitate. Pentru că două femei se întâlnesc, nu este doar pentru că au același sex”, a continuat Ardern.

Sanna Marin a fost de acord și a spus că s-au întâlnit „pentru că suntem prim-miniștri”.

Primul turneu oficial în afara continentului european

Sanna Marin se află în Noua Zeelandă în vizită oficială, în primul ei turneu oficial în afara continentului european, şi este primul premier finlandez care vizitează această ţară. Cele două femei premier au declarat că în cursul întâlnirii pe care au avut-o au discutat despre o serie de chestiuni importante, inclusiv despre recesiunea economică globală şi costul vieţii, dar și despre prostele recente din Iran.

„Îmi fac griji pentru situația din Iran în acest moment… femeile curajoase care protestează împotriva legilor și a siguranței lor, trebuie să abordăm acest tip de probleme împreună”, a spus Sanna Marin.

Întrebarea jurnalistului a provocat unele reacții pe rețelele sociale. Mulți utilizatori de Twitter au etichetat-o drept „sexistă”.