Actual International

Premierul și-a anunțat demisia. ”Trebuie să plec. Nu mai am suficient în rezervor pentru a face lucrurile așa cum trebuie”

Premierul și-a anunțat demisia. ”Trebuie să plec. Nu mai am suficient în rezervor pentru a face lucrurile așa cum trebuie”

Jacinda Arden, premierul laburist al Noii Zeelande a șocat lumea politică din țara sa, după anunțul demisiei sale. În vârstă de 42 de ani, Jacinda este una dintre cele mai tinere femei prim-ministru din lume, a devenit mamă în 2018, când era în funcție și este considerată un lider foarte popular, inclusiv pe plan internațional, căpătând notorietate mai ales în timpul pandemiei, prin măsurile ferme luate, relatează The Guardian.

Premierul și-a anunțat demisia. ”Trebuie să plec. Nu mai am suficient în rezervor pentru a face lucrurile așa cum trebuie”

Premierul Ardern și-a anunțat demisia la reuniunea anuală a partidului, unde a anunţat că „nu mai are suficient (combustibil) în rezervor” pentru a-și face treaba, prin urmare, nu va candida pentru realegere. Alegerile sunt prevăzute mai târziu în cursul acestui an, iar Jacinda Ardern și-a declarat convingerea că partidul său va face o figură bună și fără ea.

„Este timpul. Plec, deoarece odată cu un rol atât de privilegiat vine și responsabilitatea. Responsabilitatea de a ști când ești persoana potrivită pentru a conduce și, de asemenea, când nu ești. Știu ce presupune această funcție. Și știu că nu mai am suficient în rezervor pentru a o face așa cum trebuie. Este atât de simplu”, a spus ea.

Mandatul ei de prim-ministru se va încheia cel târziu la 7 februarie. Jacinda Ardern este lider al Partidului Laburist și premier al Noii Zeelande din 2017.

 

În vârstă de 42 de ani, ea a fost una dintre cele mai tinere femei prim-ministru din lume și chiar a devenit mamă în 2018, când era în funcție.

Cunoscută pentru franchețea reacțiilor ei, dar și pentru stilul non-conformist, ea și-a câștigat simpatia publicului.

„Sunt om, politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem cât timp putem. Și apoi vine timpul. Iar pentru mine, este timpul”, a spus ea. 

Ardern a mărturisit că a reflectat încă din timpul vacanței de vară dacă mai are energia necesară pentru a continua în acest rol și a ajuns la concluzia că nu. Când a fost aleasă prim-ministru, în 2017, la vârsta de 37 de ani, ea devenea cea mai tânără femeie șef de guvern din lume.

A condus Noua Zeelandă în timpul pandemiei Covid-19, dar a avut de administrat și alte crize majore, inclusiv atacul terorist asupra a două moschei din Christchurch și erupția vulcanică din White Island.

„Aceștia au fost cei mai împliniți cinci ani și jumătate din viața mea. Dar au avut și provocările lor”, a spus ea. Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia.

Întrebată cum ar dori ca să își amintească neozeelandezii de ea, Ardern a spus că „este o persoană care a încercat întotdeauna să fie bună”.

„Sper că îi las pe neozeelandezi cu convingerea că poți fi amabil, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat. Și că poți fi propriul tău tip de lider – unul care știe când este timpul să plece”, a declarat Ardern.  

Anunțul premierului vine în contextul în care Noua Zeelandă intră într-un an electoral foarte disputat. Sondajele de opinie din ultimele luni plasau Partidul Laburist condus de Ardern ușor în urma Partidului Național, de opoziție. Deocamdată nu e clar cine o poate înlocui pe Jacinda Ardern. Vicepreședintele Partidului Laburist, ministrul de finanțe Grant Robertson, considerat favorit pentru acest rol, a declarat joi că nu va candida pentru această funcție.