International

Papa Francisc este mesagerul păcii? A avut o întrevedere cu un oficial religios rus

Papa Francisc, sursa foto GdS
Credit imagine: GdS

Papa Francisc a discutat miercuri (3 mai) cu un membru de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC), la câteva zile după ce suveranul pontif a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

Mitropolitul (episcop) Anthony, efectiv numărul doi al ROC, a avut un loc de cinste la audiența generală a lui Francisc în Piața Sfântul Petru și apoi a fost primul luat în primire pentru a-l saluta pe papă la final. Acesta a stat mai mult timp de vorbă cu Anthony decât cu ceilalți.

La întoarcerea sa dintr-o călătorie în Ungaria, duminică seara, Papa Francisc a fost întrebat de un reporter dacă premierul ungar Viktor Orbán și oficialii COR ar putea accelera procesul de pace din Ucraina și ar putea aranja o întâlnire între papa și președintele rus Vladimir Putin.

Papa spune că Vaticanul este implicat în misiunea secretă de pace din Ucraina

Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, a declarat Papa Francisc la 30 aprilie, adăugând că este, de asemenea, pregătit să ajute la repatrierea copiilor ucraineni duși în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia.

„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a răspuns papa.

Francisc a adăugat că a vorbit despre Ucraina cu Orbán și cu mitropolitul Hilarion, reprezentantul principal al Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta și predecesorul lui Antonie în funcția de șef al relațiilor externe ale ROC.

Dar cuvintele sale au părut să ia prin surprindere atât Kievul, cât și Moscova, ambele spunând că nu știau nimic despre vreo inițiativă de pace papală în curs de elaborare.

Ambiguitate în cazul discuțiilor de pace

De atunci, nici Papa, nici biroul de presă al Vaticanului nu au mai făcut precizări cu privire la aceste comentarii. Anthony a avut întâlniri cu alți oficiali ai Vaticanului, dar nu era clar dacă va avea o audiență privată cu papa în timpul vizitei sale la Roma, titrează Euractiv.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a declarat anterior că vrea să viziteze Kievul, dar și Moscova, în cadrul unei misiuni de pace.

Presat de jurnaliști în marja unui eveniment la Roma, mai târziu miercuri, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a insistat că există un plan pentru o misiune, dar că va depinde de papă să decidă când să o dezvăluie.

Parolin, numărul doi al Vaticanului, s-a declarat surprins de faptul că oficialii ruși și ucraineni au declarat că nu sunt la curent cu acest lucru.

Șeful suprem al ROC, Patriarhul Kirill, este un aliat apropiat al lui Putin și susține pe deplin invazia rusă în Ucraina ca un bastion împotriva unui Occident pe care îl descrie ca fiind decadent.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit cu papa la Vatican săptămâna trecută și a declarat că a discutat o „formulă de pace” propusă de președintele Volodimir Zelenski. De asemenea, el a declarat că a reiterat invitația permanentă ca Papa să viziteze Kievul.