Actual International

Acuzaţii grave! Polonia susține că „scopul real” al Comisiei Europene este schimbarea guvernului Viktor Orban

Acuzaţii grave! Polonia susține că „scopul real” al Comisiei Europene este schimbarea guvernului Viktor Orban
FOTO: radiokielce.pl

Propunerea Comisiei Europene de a suspenda o parte din fondurile de coeziune pentru Ungaria a fost aspru criticată de Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de externe polonez. Acesta este de părere că scopul real al Bruxelles-ului este schimbarea guvernului ungar, iar pentru asta Comisia Europeană foloseşte argumente artificiale pentru a justifica aplicarea condiţionalităţii statului de drept împotriva Ungariei.

Acuzaţii grave! Polonia susține că „scopul real” al Comisiei Europene este schimbarea guvernului Viktor Orban

Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția de presă PAP, ca reacție la propunerea Comisiei Europene de a suspenda o parte din fondurile de coeziune pentru Ungaria, din cauza îngrijorărilor legate de proasta gestionare a fondurilor UE. Întrebat dacă consideră că aceste îngrijorări sunt justificate, Wawrzyk a spus că motivele care stau la baza propunerii „cu siguranţă nu sunt motivele descrise de CE”, deoarece organismul de la Bruxelles nu iniţiază proceduri similare împotriva altor state membre.

„Vedem deci că avem de-a face cu un fel de argumente artificiale. La fel ca în cazul acţiunii împotriva Poloniei, scopul lor este de a înlocui guvernul ungar”, a mai spus Wawrzyk, susținând că Comisiei „nu-i plac anumite guverne pentru că nu împărtăşesc opiniile aşa-numitului curent european majoritar”, a spus oficialul polonez.

Comisia Europenă „foloseşte diverse trucuri juridice” în încercarea de a înlocui aceste guverne, a mai susținut Wawrzyk, adăugând că „această procedură până acum, practic, nu a dat rezultate”.

Întrebat dacă Ungaria va pierde într-adevăr fonduri europene, oficialul polonez a spus că mereu Comisia Europenă va încerca cu siguranţă să dea un exemplu de descurajare pentru guvernele care nu îi urmează politica. Dar Polonia „cu siguranţă nu poate susţine astfel de soluţii”, a subliniat Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de externe polonez.

Şi premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că Polonia se va opune cu fermitate ca instituţiile europene să blocheze fonduri UE pentru Ungaria.