International

Acuze grave la adresa TikTok! Compania a fost amendată cu 345 de milioane de euro

acuze-grave-tiktok
Sursă foto playtech.ro

Uniunea Europeană a adus acuze grave la adresa TikTok. Compania a fost amendată pentru încălcarea legilor privind confidențialitatea în ceea ce privește prelucrarea datelor personale ale copiilor.

Principalul organism de reglementare a datelor cu caractere personal din UE are o serie de acuze grave la adresa TikTok. Motivul – încălcarea legilor privind confidențialitatea în ceea ce privește prelucrarea datelor personale ale copiilor în UE.

Platforma de scurt metraje video deținută de chinezi a cunoscut o creștere rapidă în rândul adolescenților din întreaga lume. Dar a încălcat o serie de legi ale UE privind confidențialitatea între 31 iulie 2020 și 31 decembrie 2020. Anunțul a fost făcut recent de comisarul irlandez pentru protecția datelor (DPC) într-un comunicat.

De ce este acuzată compania TikTok

Este pentru prima dată când TikTok, deținută de ByteDance, a fost acuzată de DPC. Autoritatea de reglementare din UE răspunde de multe dintre cele mai importante firme de tehnologie din lume. Majoritatea acestora au amplasate sediile regionale în Irlanda.

DPC a nominalizat mai multe încălcări comise de TikTok. Principala acuză este modul în care, în 2020, conturile utilizatorilor cu vârsta sub 16 ani au fost setate în mod implicit la „public”. O altă acuză este aceea că TikTok nu a verificat dacă un utilizator este de fapt părintele sau tutorele unui utilizator copil. (Aatunci când a fost asociat prin intermediul funcției „asociere de familie”.)

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că nu este de acord cu decizia și în special cu mărimea amenzii. Potrivit acestuia, majoritatea criticilor nu mai sunt relevante. Ca urmare a măsurilor pe care introduse de companie înainte de începerea anchetei DPC în septembrie 2021.

TikTok a adăugat controale parentale mai stricte pentru asocierea familială în noiembrie 2020 și a modificat setarea implicită pentru toți utilizatorii înregistrați cu vârsta sub 16 ani la „privat” în ianuarie 2021. Compania a declarat vineri că intenționează să își actualizeze în continuare materialele privind confidențialitatea. TikTok vrea să facă mai clare diferențele dintre conturile publice și cele private. Totodată, începând cu sfârșitul acestei luni, un cont privat va fi preselectat pentru noii utilizatori cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani atunci când se vor înregistra în aplicație.

Ținta vizată este China

DPC a acordat TikTok trei luni pentru a-și pune în conformitate toate prelucrările în cazul în care s-au constatat încălcări.

O a doua investigație a fost deschisă pentru a verifica dacă TikTok a transferat date cu caracter personal în China. Investigația urmărește să verifice și dacă aceasta țară respectă legislația UE privind datele atunci când transferă date cu caracter personal în țări din afara blocului comunitar. În martie, DPC a declarat că pregătește un proiect preliminar de decizie privind această investigație.

În conformitate cu Regulamentul GDPR, autoritatea de reglementare poate impune amenzi de până la 4% din veniturile globale ale companiei. DPC a penalizat și alți giganți din domeniul tehnologiei cu amenzi mari. Revordul este deținut de Meta, o sumă totală de 2,5 miliarde de euro, conform Reuters.