Lifestyle

Adevărul despre vin. Cât de mult zahăr conține un pahar

Adevărul despre vin. Cât de mult zahăr conține un pahar
alcooldiscount.ro

Adevărul despre vin. Mulți oameni doresc să știe care este nivelul de zahăr dintr-un pahar de vin. Este o presupunere comună că toate băuturile alcoolice conțin mult zahăr, ca și un pahar de suc de struguri. Cu toate acestea, nu este cazul. Vinurile roșii și albe seci au, de fapt, foarte puțin zahăr în ele.

Producătorii de vin nu trebuie să raporteze conținutul de zahăr pe etichetă. Este logic că majoritatea consumatorilor să nu știe cât de mult zahăr consumă într-un pahar mare de vin. Dacă dorim să reducem consumul de zahăr, înseamnă că trebuie să renunțăm și la vin? Chiar trebuie să cumpărăm vinuri speciale dacă urmăm dieta Keto, așa cum ne spun reclamele? Iată care este adevărul despre câte grame de zahăr se află cu adevărat într-un vin standard. Este mai puțin decât credeți.

Adevărul despre vin

Pe măsură ce strugurii de vin se maturizează pe parcursul sezonului de creștere, nivelul lor de acid scade. Astfel, se acumulează zaharuri naturale. La recoltare, majoritatea zaharurilor din struguri sunt alcătuite din molecule de fructoză și molecule de glucoză, cu urme de alte zaharuri naturale. Conținutul de zahăr din struguri la recoltare are o corelație directă cu nivelul de alcool al vinului finit. Deoarece drojdia va transforma zahărul în alcool.

Strugurii folosiți pentru fabricarea vinului alb și a vinurilor spumante sunt culeși la un nivel mai scăzut de zahăr. Prin urmare au un conținut mai scăzut de alcool. Strugurii folosiți pentru a crea vinuri roșii, cum ar fi Merlot, sunt culeși mai târziu în sezon, astfel încât pot acumula mai mult zahăr și, prin urmare, conținutul lor de alcool este mai ridicat.

Acumularea de zahăr în struguri

Adevărul despre vin. Există, de asemenea, vinuri denumite vinuri de recoltă târzie sau vinuri de desert, care sunt culese ultimele. Acestora li se permite să acumuleze mult mai mult zahăr. Nivelul de zahăr din struguri se măsoară în grade BRIX. Odată ce strugurii au fost aduși din podgorie și pregătiți pentru procesul de fermentare, se introduce drojdia. Pentru a începe fermentația alcoolică.

În timpul acestui proces, drojdia mănâncă zaharurile și produce etanol și dioxid de carbon. Orice zahăr care rămâne de la drojdie după fermentație se numește zahăr rezidual sau (RS). Acesta se măsoară în grame pe litru.

Zahăr rezidual

Nivelul de zahăr rezidual (RS) dorit în vin este stabilit de vinificator înainte de producție. Acesta depinde de stilul de vin pe care îl produce. De exemplu, vinurile mai dulci, cum ar fi Riesling-urile off-dry, depind de acest zahăr rezidual. Echipa de vinificatori urmărește îndeaproape fermentările, mai ales atunci când doresc să aibă ceva zahăr rezidual în vinul finit. Producătorii și echipele lor efectuează zilnic analize pe probe de vin pentru a urmări evoluția fermentației.

Adevărul despre vin. Nivelul de zahăr din sucul de fermentare este una dintre cele mai importante analize efectuate. Deoarece este un indicator al progresului și al sănătății generale a fermentației. Să presupunem că producătorul dorește să facă un vin dulce. Acesta va opri de obicei fermentația la nivelul de zahăr dorit prin scăderea temperaturii din rezervorul de fermentare. Aceasta ajunge la un nivel care oprește activitatea drojdiei. Dacă se dorește un vin sec, echipa de vinificatori va lăsa fermentația să continue până când tot zahărul detectabil a fost consumat.

Vinul sec are foarte puțin zahăr

Acest lucru înseamnă că cei care consumă vin trebuie să fie atenți la stilul de vin pe care îl cumpără. Pentru a se asigura că nu vor avea parte de o dulceață nedorită. Dacă beți o sticlă de Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir sau Viognier, de exemplu, obțineți un vin care are un conținut foarte scăzut de zahăr.

Ar trebui să beți 11 pahare din vinul sec preferat pentru a obține cantitatea de zahăr dintr-o cutie de Coca-Cola obișnuită. Asta presupunând că vinul sec are 10 grame pe litru de (RS), iar majoritatea vinurilor seci au mult mai puțin. De asemenea, consumatorii trebuie să fie conștienți de faptul că vinurile ieftine, produse în masă, pot conține niveluri mai ridicate de zahăr rezidual. Zaharurile ajuta la mascarea gustului fructelor de calitate inferioară, conform blog.iwawine.