Actual Politică

Adriean Videanu și Ioan Niculae au fost achitați în dosarul Romgaz. „Discounturile” primite de Interagro au fost legale

Adriean Videanu și Ioan Niculae au fost achitați în dosarul Romgaz. „Discounturile” primite de Interagro au fost legale

Magistrații Curții Supreme au decis că Adriean Videanu și Ioan Niculae nu se fac vinovați de faptele puse în sarcina lor de procurori, în dosarul afacerii cu gaze ieftine pentru Interagro, companie controlată la acea vreme de Niculae.

Adriean Videanu și Ioan Niculae au fost achitați în dosarul Romgaz. „Discounturile” primite de Interagro au fost legale

Fostul ministru PDL Adriean Videanu ar fi fost achitat, luni, de ÎCCJ, în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată de DIICOT în urmă cu 5 ani, alături de omul de afaceri Ioan Niculae și mai mulți funcționari pentru constituirea unui grup infracţional organizat, potrivit unor surse judiciare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de DIICOT la Completul de 5 judecători. Și ceilalți inculpați din dosar ar fi fost achitați, conform surselor citate.

Prejudiciul ar fi fost de circa 60 de milioane de euro

Videanu și Niculae erau acuzați de producerea unui prejudiciu de circa 60 de milioane de euro prin obținerea de către Interagro, firma lui Ioan Niculae, de gaze ieftine din producția internă. Interagro ar fi ajuns să plătească prețuri de 4 ori mai mici față de cele plătite de populație pentru gazele importate din Rusia. Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri pe lângă Adriean Videanu, care deținea funcția de ministru al Economiei, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.

„S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către inculpatul Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC INTERAGRO SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă, la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN ROMGAZ S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând partea civilă ROMGAZ S.A. prin însuşirea pentru altul (n.a. pentru persoana juridică inculpata SC INTERAGRO S.A. şi reprezentantul acesteia inculpatul Niculae Ioan) a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de către persoanele din conducerea unităţii mai sus precizate, care îndeplinesc calitatea de subiecţi activi ai infracţiunii de delapidare”, arata procurorii în rechizitoriu.

Astfel, conform anchetatorilor, grupul a avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe o mie de metri cubi de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pentru o mie de metri cubi gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

De altfel, în perioada în care era anchetat, Ioan Niculae a susținut constant că nu a încălcat legea și a prezentat presei tot felul de documente și a invocat ordonanțe de guvern.