Actual

Afaceristul care a otrăvit 86 de oameni contestă decizia Instanței. Nu vrea să dea bani victimelor

Afaceristul care a otrăvit 86 de oameni contestă decizia Instanței. Nu vrea să dea bani victimelor
spynews.ro

Cazul s-a petrecut la Timișoara în urmă cu 3 ani și a șocat întreaga țară. Salvările cărau adulți și copii, intoxicați într-un bloc cu o substanță necunoscută. Ce s-a întâmplat de atunci cu ancheta declanșată este la fel de uimitor. După ce a otrăvit 86 de oameni, a omorât doi copii și o mămică, afaceristul Sorin Ioan Buță refuză să-și săvârșească pedeapsa stabilită de către instanța de judecată.

Descrierea pe scurt a evenimentelor

În anul 2019, doi copii (unul de numai 9 zile, iar altul de trei ani) au murit după ce au fost intoxicați cu fosfură de aluminiu, substanța folosită de patronul societății comerciale Bistim Dera S.R.L. pentru dezinsecție și deratizare într-un bloc de pe strada Miorița din Timișoara. Ulterior a murit și mama copilului de trei ani, iar alte 83 de persoane, adulți și copii, au avut nevoie de supraveghere și de îngrijiri medicale.

Evenimentul zilei scria în noiembrie 2019: „Cazuri grave cauzate de substanța care a generat tragedii precum cea de la Timișoara au fost înregistrate, oficial, încă din anul 2007. Oameni ai legii au dezvăluit, pentru EVZ, că au fost semnalate numeroase decese, „din cauze neprecizate”, după ce localnici sau diferite firme de profil au folosit pesticidele care au în componență fosfură de aluminiu”.

Presa toată a vuit la acea vreme, au existat mărturii filmate care au făcut ca autoritățile să acționeze cu rapiditate și să descopere ce s-a întâmplat exact acolo și să stabilească cine se face vinovat.

Afaceristul Sorin Ioan Buță a fost inculpat, judecat și obligat să plătească despăgubiri de peste 300.000 de euro familiilor pe care le-a distrus. Acum acesta umilește încă o dată victimele, deschizând procese în care contestă executarea silită.

Victimele afaceristului ucigaș primesc din nou o lovitură din partea acestuia

La Judecătoria Timișoara, zilele trecute a fost deschis unul dintre procese împotriva părților vătămate Rebeca și Marian Condescu, pe care, potrivit sentinței, trebuie să le despăgubească cu câte 350.000 lei, a informat spynews.ro.

Dar, afaceristul refuză să plătească despăgubiri pentru oamenii pe care i-a băgat în pământ și prin urmare a contestat executarea silită.

Ioan Sorin Buţă  a fost condamnat definitiv la șase ani și nouă luni de închisoare și a fost obligat să plătească despăgubiri de peste 300.000 de euro. În acest context,  instanța a pus sechestru pe bunurile sale, pentru a fi executate.

Care a fost decizia Instanței

Astfel, decizia magistraților a fost următoarea: „Dispune menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit, prin ordonanţa procurorului nr.624/P/2019 din data de 10.04.2020, asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Buţă Ioan-Sorin, în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin săvârşirea infracţiunilor, până la concurenţa sumei de 175.000 euro, 700.000 lei, respectiv a sumei de 8444,68 lei. Obligă inculpatul la plata sumei de 17.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 15.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente fazei de urmărire penală”.