Actual Economic

Ai salariul cât preşedintele Iohannis, o să plăteşti impozit 15% sau 20%!

Ai salariul cât preşedintele Iohannis, o să plăteşti impozit 15% sau 20%!

Guvernul vrea să schimbe sistemul de taxare pe salarii începând cu anul 2023. Anunţul l-a făcut astăzi ministrul muncii, Marius Budăi, la Antena 3. Astfel, bugetarii care câştigă mai mult decât preşedintele ţării ar putea plăti impozit progresiv.

Ai salariul cât preşedintele Iohannis, o să plăteşti impozit 15% sau 20%!

Având în vedere că acum toţi plătim 10% taxe, ministrul Budăi a fost întrebat dacă cei care câştigă mai mult decât Klaus Iohannis vor plăti impozit 15% sau 20%.

„Când vom avea o decizie finală, cu siguranță vom comunica. Ştiu că nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României. Vorbim de venituri, nu de salarii, de veniturile bugetarilor care depășesc, pentru că mai sunt sporuri. Acolo era o discuţie să fie impozitate suplimentar, să fie impozit impozitate progresiv”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi”.

Potrivit cele mai recente declaraţii de avere a preşedintelui Klaus Iohannis, acesta a realizat în anul fiscal 2020, un venit anual de 178.391 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 14.865 lei.

 Schimbări majore şi la contribuţii, din 2023

Toţi angajaţii din România vor plăti contribuţii mai mari la sănătate şi pensii, dacă vor câştiga mai mult, în funcţie de anumite praguri

Cine câştigă sub 15.300 de lei brut/an NU va datora contribuții la sănătate şi pensii, ci va plăti doar impozit de 10% . De asemenea, cine câştigă între 15.300 de lei 30.600 de lei/an va plăti contribuţii la pensii şi sănătate doar pe şase salarii minime şi va plăti impozit pe venit de 10% (pe toată suma). Cine câştigă între 30.600 de lei/an și 61.200 de lei/an va plăti contribuții la pensii şi sănătate doar pe 12 salarii minime şi va plăti impozit pe venit de 10% (pe toată suma).

„Orice măsură pe care o gândim este în fază de construcție”, a mai declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Noile măsuri fiscale sunt discutate în prezent în Coaliție. PSD susține în continuare taxa de solidaritate

Coaliția (PSD, PNL, UDMR) a făcut o listă de măsuri fiscale care ar urma să intre în vigoare de anul viitor, precum scăderea pragului la micro, eliminarea impozitului specific în Horeca, creșterea TVA la băuturile care conțin zahăr la 19% sau creșterea impozitării apartamentelor și caselor.