Actual Diverse

Ajutor de la statul român. Casele de pensii vor plăti mai mult

Ajutor de la statul român. Casele de pensii vor plăti mai mult
Infoactual/arhiva

Cuantumul ajutorului de deces a crescut în 2022, iar acesta urmează să crească și în acest an. Această informație a fost relatată de Infoactual într-o ediție anterioară.

Ajutor de la statul român. Casele de pensii vor plăti mai mult

Ajutorul din bugetul statului român se acordă în cazul morții pensionarului sau asiguratului, dar și în cazul decesului unui membru al familiei pensionarului sau asiguratului. Ajutorul este acordat chiar dacă persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau pensionar. Doar că în cazul unui deces al unei persoane care nu era pensionar sau asigurat, cuantumul acordat este jumătate din cel prevăzut per total, legal.

Noutatea este următoarea: Casele de pensii vor plăti mai mult în contul ajutoarelor de deces, cuantumul fiind deja majorat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

„Începând cu data de 01 ianuarie 2023, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022”, au explicat reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt, citați de  adevarul.ro.

Exemplu de caz, oferit de Casa Județeană de Pensii Olt

În județul Olt, de exemplu, Casa Județeană de Pensii a acordat în 2022 5.732 de ajutoare de deces, în valoare totală de 34.077 milioane de lei. Dintre persoanele decedate majoritatea au fost pensionari, mai exact 5.310, în timp ce 179 de persoane decedate erau persoane asigurate. 243 de morți erau membru al familiei (soț, soție, părinte, copil) al pensionarului sau asiguratului.

Lista actelor necesare pentru acordarea ajutorului de deces

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere, unei singure persoane. Persoanele care îl solicită pot fi rudele apropiate, precum soțul/soția, copilul, părintele sau oricare persoană care dovedește că a suportat cheltuielile de deces.

Sunt necesare următoarele documente:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
  • certificat de deces (original şi copie);
  • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul;
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie).

Cererea privind acordarea ajutorului de deces se depune la Casa Județeană de Pensii sau cea a municipiului București, după caz.