International

Ajutor financiar impresionant pentru Republica Moldova! Suma istorică oferită de Germania, Franța și România

republica moldova

Evenimentul „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova” a avut loc pe data de 4-5 aprilie, la Berlin. Ajutorul financiar se ridică la o valoare de 659.5 milioane de euro.

Banii sunt meniți să susțină parcursul european și dezvoltarea Republicii Moldova!

Văzută la Chișinău drept un eveniment istoric, inițiativa comunității europene prin intermediul evenimentului „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova” își dorește să ajute reformele demarate de actuala guvernare, într-o perioadă tot mai supusă provocărilor. Republica Moldova este reprezentată la Berlin de premierul Natalia Gavrilița, potrivit informațiilor oferite de ipn.md/ro:

„Este o sumă istorică și aceste resurse vor fi puse la dispoziția Republicii Moldova pentru dezvoltarea țării, pentru securitatea energetică, infrastructură, creșterea calității vieții și implementarea reformelor. Acest proces de acordare a sprijinului financiar va fi strâns legat de parcursul nostru european și drumul spre obținerea perspectivei de aderare la UE. Anterior, procesul de asistență se acorda mai mult pe cale bilaterală între state și la nivelul UE, acum vedem un proces foarte bine coordonat între țările membre pentru a susține parcursul european și dezvoltarea țării noastre”, a declarat deputatul PAS, Adrian Băluțel, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Asistență financiară directă pentru bugetul țării, granturi și credite concesionale orientate pe implementarea reformelor și europenizarea Republicii Moldova!

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a subliniat perioada grea prin care trece țara vecină, asta după ce exportul de produse agricole în Ucraina, Rusia și Belarus a avut de suferit din cauza războiului:

„De asemenea, există o criză latentă a gazului în Republica Moldova, pe care am mai întâlnit-o într-o fază acută în luna octombrie a anului trecut. Deci este nevoie de sprijin imediat pentru Republica Moldova, ceea ce am şi reuşit astăzi să obţinem în cadrul acestei iniţiative pe care România a avut-o împreună cu Germania şi cu Franţa. Următoarea conferinţă a acestei platforme de sprijin pentru Republica Moldova pe care am lansat-o astăzi va avea loc în România, peste câteva luni şi vom vedea în ce măsură grupurile de lucru care sunt create astăzi în câteva domenii-cheie – dincolo de refugiaţi şi managementul frontierelor există şi grupuri de lucru privind aspecte financiare, economie, energie şi lupta anticorupţie. Este o iniţiativă care dă rezultate şi care a fost apreciată ca atare”, a declarat ministrul pentru digi24.ro.