Actual Politică

Al doilea ministru al Apărării demisionează. Motivul este acelaşi: declaraţii nepotrivite despre Ucraina

Al doilea ministru al Apărării demisionează. Motivul este acelaşi: declaraţii nepotrivite despre Ucraina

La nici trei luni de la demisia lui Vasile Dîncu din fruntea Ministerului Apărării se înregistrează o altă demisie în domeniul apărări. Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, și-a anunțat în mod oficial luni demisia. Ministrul german face parte din Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz, adică echivalentul PSD, iar ultima critică a fost aceea că în mesajul de Revelion pe care şefa apărării l-a postat pe rețelele de socializare, vorbea pe fundalul artificiilor de Anul Nou de la Berlin

Al doilea ministru al Apărării demisionează. Motivul este acelaşi: declaraţii nepotrivite despre Ucraina

Christine Lambrecht, a decis să renunțe la post după ce a fost criticat pentru „seria de gafe”, au informat încă de vineri mai multe instituții media naționale importante. Anunțul că va demisiona a venit de la însăși Christine Lambrecht, nu de la cancelarie, potrivit cotidianului Bild, care a scris despre această mișcare.

Măsura vine după ce vineri mass-media germane au relatat că șefa apărării intenționa să demisioneze după un mesaj de Anul Nou foarte criticat pe care l-a postat pe rețelele de socializare.

Lambrecht vorbea despre războiul din Ucraina, cu artificii pe fundal

În timp ce vorbea, pe fundalul artificiilor de Anul Nou de la Berlin, Christine Lambrecht a spus că războiul din Ucraina a dus la „multe experiențe speciale” și șansa pentru „multe întâlniri cu oameni grozavi”.

Presa germană a criticat mesajul absurd, iar unii comentatori spunând că „nu mai are ce căuta în funcția ministru”. De asemenea, criticii au pus sub semnul întrebării capacitatea ei de a conduce, ca ministru, cea mai mare economie a Europei.

De la invazia Ucrainei de către Rusia, Lambrecht, împreună cu Scholz, au fost criticaţi pentru răspunsul bâlbâit al Germaniei faţă de războiul din Ucraina.

Ministrul a fost criticat în 2022 pentru anunțul că Germania va trimite 5.000 de căști la Kiev, când guvernul ucrainean solicita arme grele pentru a face faţă invaziei ruseşti.

Lambrecht face parte din Partidul Social-Democrat de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz

Membri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), din opoziție, au calificat mesajul drept lipsit de respect și au îndemnat-o să demisioneze.

„Astăzi i-am cerut cancelarului să mă demită din funcția de ministru federal al Apărării”, a declarat Lambrecht într-un comunicat, acuzând „atenția mediatică de luni de zile asupra persoanei mele” care a împiedicat-o să ia „decizii de politică de securitate în interesul cetățenilor germani”.

Lambrecht face parte din Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz. În urma controversei, Scholz declarase că are în continuare încredere în Lambrecht.

Un sondaj de opinie recent realizat de Civey s-a constatat că 77% dintre germani au vrut ca Lambrecht să fie revocată din funcția de ministru al Apărării. Doar 13% dintre cei 5.000 de oameni chestionați și-au dorit să-și păstreze locul de muncă, informează thenationalnews.com.