International

Alegeri Franța.Tinerii l-au salvat pe Macron în primul tur. Sondajele au confirmat ceea ce Marine Le Pen nu credea

Alegeri Franța.Tinerii l-au salvat pe Macron în primul tur. Sondajele au confirmat ceea ce Marine Le Pen nu credea

Președintele francez Emmanuel Macron se va confrunta cu Marine Le Pen, de extremă dreaptă, într-un nou tur de scrutin, pe 24 aprilie. Diferența între voturile celor doi candidați este strânsă.

Alegeri în Franța. Azi, în primul tur de scrutin, președintele Emanuel Macron a condus pe lista celor 12 candidați la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj Ipsos, citat de toată presa franceză și de agențiile de știri internaționale.

Potrivit estimărilor Ifop-Fiducial, Emmanuel Macron este pe primul loc cu 28,6% din voturi. Marine Le Pen este calificată în turul doi cu 24,4%. Jean-Luc Mélenchon este al treilea cu 20,2%. Îi urmează la distanță foarte mare Eric Zemmour cu 6,8%, Yannick Jadot cu 4,6%, Valérie Pécresse cu 4,6% din voturi. Jean Lassalle realizează 3,2% din voturi, urmează Fabien Roussel cu 2,5%, apoi Anne Hidalgo 1,9%, Nicolas Dupont-Aignan, 1,9%, Philippe Poutou 0,7% și în final Nathalie Arthaud cu 0,6%.

48,7 milioane de alegători erau așteptați la urne pentru primul tur din această duminică, 10 aprilie 2022. Până la ora 17:00, 65% dintre alegătorii înregistrați au votat, în scădere cu 4,4 puncte față de alegerile precedente din 2017.

Tinerii l-au vrut pe Macron în toate sondajele făcute de la începutul anului

De mai bine de 4 luni, sondajele institutului Ifop-Fiducial a arătat cum vor vota tinerii francezi. Datele prezentate și aduse în atenția publicului în această dimineață de publicația Paris Match a relevat că cifrele au fost foarte apropiate de rezultatele din această seară.

Primele trei nume din sondaje au fost mereu pentru tineri Emmanuel Macron (26%), Marine Le Pen (24%) și Jean-Luc Mélenchon (17%). De la începutul anului și primul sondaj al consultării Ifop-Fiducial, tinerii au votat pentru Emmanuel Macron și Jean-Luc Mélenchon. Pe 10 ianuarie, tinerii de 18-24 de ani erau poziționați astfel: 27% în sprijinul președintelui în funcție și 21% în spatele candidatei extremiste Marine Le Pen. Pentru tinerii de 25-34 de ani, alegerea a fost diferită. Emmanuel Macron a fost cu mult înainte (29%), dar Marine Le Pen a ajuns pe locul doi (21%). Votul din partea stânga era deja împărțit: Jean-Luc Mélenchon a fost creditat cu 15% peste această grupă de vârstă, apoi candidatul de mediu Yannick Jadot (8%), fostul candidat Christiane Taubira (5%) și Anne Hidalgo (3%).

Marine Le Pen nu credea că tinerii francezi se vor mobiliza și vor ieși la urne, așa cum arătau sondajele de dinainte de scrutin.

Analiștii politici francezi s-au exprimat în mai multe rânduri că Marine Le Pen este votată de populația de peste 55 de ani și de o parte semnificativă din dispora.

O altă candidată a cheamat poporul să-l voteze pentru Emmanuel Macron în turul 2

În ciuda punctajului său foarte scăzut (1,9% din voturi conform Ifop), candidata Anne Hidalgo a anunțat că nu va renunța să lupte în următoarele două săptămâni.

„Vreau să vorbesc cu toți cei pe care i-am întâlnit, primii la rând (…) care ne readuc la viață frumoasa țară. Voi continua să-mi pun toată energia într-o Franță republicană mai puternică și mai frumoasă. La sfârșitul primului tur, Franța se confruntă cu o extremă dreaptă la porțile puterii și vă invit să votați împotriva lui Marine Le Pen folosind buletinul de vot al lui Emmanuel Macron”, a spus Anne Hidalgo.