Actual International

Alegeri în Franța. Macron a pierdut majoritatea parlamentară. Extrema dreaptă câștigă teren

Alegeri în Franța. Macron a pierdut majoritatea parlamentară. Extrema dreaptă câștigă teren

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieşirea de la urne, transmite AFP.

Alegeri în Franța. Macron a pierdut majoritatea parlamentară. Extrema dreaptă câștigă teren

Alianţa de centru Ensemble, care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Franţa, dar nu va avea majoritate absolută, conform proiecţiilor realizate pe baza sondajelor efectuate la urne.

Dacă rezultatul final confirmă aceste aşteptări, ar fi un eşec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianţe pentru a-şi pune în aplicare programul politic.

Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naţionale, aşadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.

În schimb, alianţa de stânga ”NUPES” condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.

Astăzi se încheie o lungă perioadă electorală care a consumat întreaga energie a clasei politice încă de toamna trecută.

În aprilie, francezii l-au reales pe Emmanuel Macron președinte. Franța este o republică prezidențială, iar după alegerea șefului statului urmează scrutinul legislativ, când în general electoratul îi dă președintelui majoritatea necesară în Adunarea Națională pentru a-şi pune în aplicare programul deja validat. Situația este diferită însă de 2017.

După cinci ani extrem de dificili, cu crize sociale grave și pandemie, bilanțul guvernării nu este strălucit. Emmanuel Macron este văzut ca singurul care ia decizii, conducând guvernul cu mână de fier și chiar neglijându-și partidul, iar astăzi, în tabăra președintelui, domnește incertitudinea.

Totodată, spre deosebire de acum cinci ani, alianța prezidențială se luptă cu un adversar redutabil, noua uniune a partidelor de stânga, socialiști, comuniști, ecologiști și radicali, condusă de experimentatul literar al formațiunii Franța nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, cele două blocuri politice clasându-se la egalitate duminica trecută.

După primul tur marcat de un absenteism record, sondajele prevăd și pentru astăzi o prezență slabă la vot, mai ales că Franța se confruntă cu o caniculă severă, care va mai persista câteva zile.