Actual

Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare. Ce au făcut activiștii după pronunțarea verdictului

Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare. Ce au făcut activiștii după pronunțarea verdictului

Alex Navlnîi, condamnat la închisoare cu executare. Ce au făcut activiștii după pronunțarea verdictului. Aproape 1.400 de persoane au fost reținute în Rusia, în timpul protestelor în sprijinul liderului de opoziție Aleksei Navalnîi, condamnat ieri la închisoare într-un dosar pe care îl acuză ca fiind fabricat.

Potrivit unui ONG rusesc de monitorizare, poliția a făcut arestări în 10 orașe, cele mai multe la Moscova și Sankt Petersburg. În capitala rusă polițiștii au fost filmați bătându-i pe demonstranți cu bastoane.

Navalnîi s-a întors luna trecută din Germania, unde a fost tratat după un atac cu neurotoxină care i-a fost aproape fatal. El l-a acuzat pe președintele Putin că a ordonat atacul și s-a declarat prizonier al regimului. Kremlinul a respins acuzațiile.

Instanța din Moscova i-a comutat pedepsa la trei ani și jumătate cu suspendare într-una cu executare. Avocatul lui Navalnîi a precizat că prin scăderea perioadei de arest la domiciliu el ar urma să execute doi ani și opt luni. Apărarea a declarat, de asemenea, că va face recurs.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat în 2014 într-un dosar de delapidare. Sentința cu suspendare a prevăzut o perioadă de probațiune ce a expirat la sfârșitul unii decembrie. În această perioadă el urma să se prezinte la poliție de două ori pe lună pentru a fi luat în evidență.

Direcția pentru executarea pedepselor l-a acuzat de nerespectarea repetată a acestei obligații, cerând comutarea pedepsei. Judecătoarea a declarat că aceste încălcări au avut loc înaintea de internarea lui Navalnîi în Germania după tentativa de otrăvire.

De asemenea, ea nu a luat în considerație decizia CEDO, care a declarat ilegală sentința inițială, pe motiv că această decizie se referă doar la nereguli procesuale. Procesul s-a desfășurat în condiții de securitate sporită, în zonă au fost desfășurate importante forțe de poliție.

După pronunțarea verdictului, activiștii lui Navalnîi au chemat la acțiuni de protest la Moscova și Sankt Petersburg, în centrul capitalei ruse fiind trimiși sute de polițiști. La proces au fost prezenți diplomați din aproape 20 de țări occidentale, ceea ce a provocat iritarea autorităților ruse, potrivit RRA.