Diverse

Alertă, a apărut primul caz. O fetiță este infectată cu gripa aviară

Alertă, a apărut primul caz. O fetiță este infectată cu gripa aviară

Ecuadorul a raportat marți primul caz de infectare a unui om cu gripă aviară, la câteva săptămâni după ce boala, care se răspândește la nivel mondial, a fost detectată în fermele de păsări din țara sud-americană.

„Primul caz de gripă A-H5 (gripă aviară) a fost confirmat la o fetiță de nouă ani din provincia Bolivar”, în inima Anzilor, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

„Presupunem că infecția a fost transmisă prin contact direct cu păsări purtătoare ale virusului”, a adăugat acesta.

Ecuadorul a declarat o urgență sanitară de 90 de zile la 30 noiembrie, după ce un focar de gripă aviară a fost detectat în fermele avicole din provincia andină Cotopaxi, la granița cu Bolivar.

Ministerul a subliniat că „până în prezent, nu au fost raportate alte cazuri la oameni”, în afară de cel al fetiței de 9 ani. Autoritățile din Ecuador monitorizează cu atenție fermele și regiunile în care există respectivele focare de gripă aviară.

Guvernul a asigurat cetățenii că a consuma ouă și carne de pui nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană. El a recomandat consolidarea măsurilor de „bio-securitate” și solicitarea de ajutor medical în cazul apariției unor simptome legate de gripă.

Un focar de gripă aviară, un virus care se răspândește rapid în rândul păsărilor de curte, dar care este rar detectat la om, a fost depistat pe mai multe continente, ceea ce a determinat autoritățile să ordone sacrificarea a zeci de milioane de pui și curcani din întreaga lume.

Sectorul avicol din Ecuador este format din aproximativ 263 de milioane de pui și 16 milioane de găini ouătoare. În fiecare an, acesta generează aproximativ 1,8 miliarde de dolari, și 300.000 de locuri de muncă.