Social

Alertă meteo! Meteorologii au emis un cod galben de furtuni în toată țara

Cod galben de furtuna, sursa foto Fanatik.
sursa foto Fanatik.

Luni, 22 mai,  meteorologii au emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică extrem de severă în mai multe zone ale țării. Rafalele de vânt se vor apropia de 65 km/h, iar precipitațiile vor fi de peste 30 de litri pe metru pătrat.

Local, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, nord-vestul Munteniei, Banat, Crișana, precum și în Carpații Occidentali și Meridionali, potrivit ANM.

Cod galben în toată țara

Aceste perioade vor fi caracterizate de frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale de obicei de 55-65 km/h), vijelii și grindină. Potrivit meteorologilor, cantitățile de apă vor oscila uneori între 20 și 25 l/mp, iar în cazuri rare pot depăși 30 l/mp. Și în restul teritoriului țării se vor înregistra aceste fenomene, deși cu o probabilitate mai mare în vestul Dobrogei și în sud-estul Munteniei, potrivit meteorologilor.

Până la ora 21:00, în partea de vest a țării, precum și în centrul Transilvaniei vor fi ploi, furtuni și vânt puternic. Ne referim la regiuni din nord-vestul Munteniei, Banat, Crișana și Oltenia.

Cum va fi vremea în București

În Capitală, vremea va continua să fie ceva mai caldă decât în mod obișnuit. Temperaturile minime și maxime vor fi cuprinse între 10 și 13 grade Celsius, respectiv aproximativ 26 de grade Celsius. După-amiaza, cerul va fi mai mult noros și mai neregulat, pe măsură ce crește probabilitatea de precipitații. Vântul slab până la moderat va crește treptat în intensitate pe parcursul zilei.

ANM prognozează că la mijlocul săptămânii maximele din sud-estul țării vor depăși 30 de grade Celsius datorită unui val de aer cald care va aduce temperaturi de vară. Furtuni puternice și ploi abundente însoțesc temperaturile neobișnuit de ridicate. în următoarele zile vom mai avea parte de fenomene legate de instabilitatea atmosferică, iar acestea vor fi mai vizibile în zonele de deal, în sud, în centrul țării și în alte locuri cu constrângeri, mai ales după-amiaza și seara. Având în vedere că avem de-a face cu o masă de aer cald, vor mai fi precipitații abundente în rest, mai ales în intervale scurte de timp, intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar grindină. Alina Șerban, meteorolog ANM, a vorbit la Antena 3 CNN despre situația actuală a vremii. „Tabloul meteo va continua și în zilele următoare, astfel că vom mai înregistra astfel de valori după-amiaza 27-28 de grade”, a spus ea. „Și în zona Capitalei vorbim de vreme caldă, mai caldă decât ar fi normal pentru această dată, în cea mai mare parte a intervalului, maxime de 27-28 de grade, dar cu potențial de instabilitate atmosferică după-amiaza.”