Actual

Alertă meteo: Vin ploile și grindina! Vremea se strică până miercuri seară

ploaie,
Sursa foto: stiriutile.ro

Meteorologii au emis o avertizare de vreme rea valabilă de luni după-amiază, până miercuri seară. Conform prognozelor, în intervalul menționat se vor înregistra ploi torențiale și chiar căderi de grindină izolat.

Potrivit avertizării meteo, începând de luni, de la ora 16.00, și până miercuri la ora 22.00, în întreaga țară instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Astfel, în seara zilei de luni și în noaptea de luni spre marți (24/25 aprilie) în jumătatea de vest a teritoriului, pe parcursul zilei de marți în mare parte din țară, iar miercuri îndeosebi în sud și est.

În intervalul amintit, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină.

Potrivit prognozei meteo, cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare, iar în zonele montane, pe arii restrânse, pot ajunge să depășească 30-40 l/mp.

Totodată, se vor semnala intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. Vitezele înregistrate vor atinge, în general, între 45 și 55 km/h.

În zona montană înaltă, mai ales pe parcursul zilei de miercuri, rafalele vor depăși 70-80 km/h și vor fi însoțite de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Astfel de fenomene se vor semnala în după-amiaza zilei de luni, pe arii restrânse în jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte, potrivit Adevărul.

Cum va fi vremea în minivacanță

Prognozele meteo pentru perioada minivacanței de 1 Mai (vineri, 28 aprilie – luni, 1 mai), indică faptul că temperatura medie a aerului va avea valori mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Miercuri vremea va fi vreme rece, cu temperaturi de numai 8-9 grade prin depresiuni, 15-16 grade în zona vestică și sudică a țării, respectiv temperaturi cu 5-7 grade mai mici față de normal. Și joi va fi la fel, cu temperaturi chiar ușor negative în depresiuni. Joi dimineață, se pot înregistra temperaturi de -2 grade prin depresiuni și brumă și îngheț în zonele depresionare. De joi după-amiază începe să se încălzească ușor și ploile scad în intensitate, iar vineri și sâmbătă vremea va fi frumoasă, însă duminică și luni ploile își fac din nou apariția.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului.

Totodată, în intervalul 1-8 mai mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României.

De 1 Mai se va putea și schia

Ieri, la Rânca a nins și câțiva centimetri de zăpadă s-au așternut pe parcursul celor aproape două ore.

Ninsorile nu reprezintă însă ceva neobișnuit în zonă. În urmă cu șase ani, la aceeași dată din calendar, stratul de zăpadă măsura aproape jumătate de metru.

Pârtia principală din stațiunea Rânca este și acum acoperită cu zăpadă mai veche, iar cabanierii sunt convinși că se va putea schia și în minivacanța de 1 Mai, pentru că temperaturile se anunță destul de scăzute.