Actual

Alertă meteo. Zeci de județe din România, afectate de instabilitate atmosferică și ploi abundente

Alertă meteo. Zeci de județe din România, afectate de instabilitate atmosferică și ploi abundente

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat ultimele alerte meteo emise pe 1 septembrie. Și astăzi, în a doua zi a lunii, mare parte a teritoriului se află sub cod galben sau portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi abundente ce vor fi însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Vreme instabilă și la finalul săptămânii

Conform meteorologilor, până astăzi la ora 21:00 sunt anunțate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată în 17 județe din România. Vor fi afectate localitățile din Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Neamț, Harghita, Bacău, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Argel și Teleorman.

În intervalul menționat de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial în  vestul, centrul, nordul, sud-vestul teritoriului, precum și în zonele montane. Cantitățile de apă vor depăși 25, până la 40 de litri pe metru pătrat și pe alocuri sunt așteptate descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

Tot până astăzi, la ora 21:00, cu posibilitate de prelungire, este în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente. În codul portocaliu se află: Arad, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Timișoara, Mehedinți, Caraș Severin, Mureș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt.

În Banat, Oltenia și local în zonele de munte, în Transilvania și Crișana sunt așteptate mai multe perioade cu averse torențiale. De altfel, pe intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40, până la 60 de litri pe metru pătrat și pe arii restrânse de peste 70-80 de litri pe metru pătrat.

În continuare, în cea mai mare parte a țării, vremea se va menține închisă, temperaturile fiind mai scăzute decât cele specifice acestei perioade, însă maximele termice vor varia între 25 și 29 de grade Celsius. Cele mai ridicate valori se vor regăsi în zona Moldovei și în Dobrogea, iar în Banat și Crișana vor fi cele mai scăzute valori ale zilei, de 20 de grade Celsius.