International

Alertă nucleară la Cernobîl. În Europa s-a declanșat alarma!

Alertă nucleară la Cernobîl. În Europa s-a declanșat alarma!
antena3.ro

Incendiul litierei din districtul Vîșhorod, Ucraina, a declanșat alarmă în Europa

Într-un comunicat de presă, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat:

„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”.

În noaptea de marți (17.05.2022) spre miercuri (18.05.2022), gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Odată cu acest eveniment, au crescut și îngrijorările privind un posibil accident nuclear la Cernobîl, existând o serie de motive și anume:

  • Deși, zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986, această zonă abandonată este considerată în continuare periculoasă, deoarece solul conține radiații din momentul dezastrului major
  • Totodată, situl în sine, prezintă încă instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care ar putea provoca un dezastru dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului, citează romaniatv.net

Situația  din zona de excludere este atent monitorizată, a transmis Autoritatea de Reglementare din Ucraina . Monitorizarea se face cu ajutorul unor detectoare de radiații, care se află în stare de alertă maximă înaintea „sezonului anual al incendiilor”.

După 36 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, padurea din vecinătatea centralei nucleare a luat foc

Incendiul a izbucnit la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986.

Chiar în decursul zilei de marti, 17.05.2022, președintele Ucrainei, i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.

“Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.

Situația radioactivității din România în contextul incendiului din districtul Vîşhorod, Ucraina

Până ieri, 19.05.2022, ca urmare a  incendiului de litieră de pădure din apropierea zonei de excludere a CNE Cernobîl, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, care monitorizează permanent evoluţia radioactivătăţii mediului la nivel naţional, NU a evidenţiat modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu, informează Ministerul Mediului din Romania:

„Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variaţie al fondului natural specific acestei perioade. Monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer, va continua”.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie continuă să facă o serie de simulări  în ceea ce privește deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina.

Astfel, ulterior simulărilor efectuate în decursul zilei de joi, 19.05.2022, ANM a apreciat că tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud-vestul Ucrainei – zona Odessa şi nordul Mării Negre, luând în considerare direcţia dominantă a vântului.

De asemenea, ANM  a mai precizat că începând din noaptea de joi (19.05.2022) spre vineri (20.05.2022), circulaţia aerului urma să se reorienteze dinspre vest către est, norul de fum deplasându-se către estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei.

În zona de evoluţie a norului de fum, în intervalul 19-21 mai, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă, a mai precizat ANM.